Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 15 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Seceta usuca alimentele Europei inca din luna mai

Seceta usuca alimentele Europei inca din luna mai

Primavara neobisnuit de uscata din Europa de Nord si Centrala a afectat grav culturile si va creste preturile alimentelor. Rezervele de apa scad, de la luna la luna, in multe dintre statele europene, iar meteorologii spun ca pana la jumatatea lunii iunie nu se asteapta la precipitatii semnificative.

In Franta, cel mai mare producator de cereale din Europa, vazut din drum, graul este inca verde, dar cand intri in tarla piciorul iti intra printre crapaturile pamantului ca in iulie. Radacinile plantei sunt de culoare maro, este pipernicita si uscata in loc sa fie alba si supla. Vor fi putine boabe pe spic si deci si recolta va fi slaba, explica fermierii din zona Seine-et Marne, aflata la 50 de kilometri de Paris, citati de Reuters. „Nu am vazut nicio picatura de ploaie de cateva saptamani si este clar ca nu vom avea aceeasi recolta ca anul trecut. De obicei, Mama Natura repara ceea ce-a distrus, dar nu este cazul si anul acesta", spun agricultorii francezi.

Deficitul de precipitatii a ajuns la 70% in ultima luna si 50% de la inceputul anului, comparativ cu mediile sezonului in ultimii ani. Rezervele de apa scad de la luna la luna, iar meteorologii au prognozat ca pana la jumatatea lunii urmatoare nu se asteapta la precipitatii semnificative. Cea mai severa seceta, cea din 1976, a distrus aproape toate culturile si a afectat cu un punct procentual cresterea PIB-ului tarii. Acum, in 42 de departamente au fost impuse restrictii la apa. Agritel, firma franceza care analizeaza pietele agricole, prevede o scadere a productiei de cereale in Franta, cu aproximativ 11,5% fata de anul trecut, cea mai slaba din ultimii zece ani. Aici, irigatiile sunt limitate, fapt ce provoaca dificultati majore nu numai pentru cultivatorii de cereale, dar si pentru legumicultori. 

In Europa de Nord si Centrala, deficitul de precipitatii a fost considerabil in martie si aprilie, potrivit unui raport publicat  de Institutul Meteo din Franta. In Germania, al doilea mare producator de grau din Europa, aprilie a fost una dintre cele mai secetoase luni din 1881 incoace, iar martie a fost cea mai uscata din Marea Britanie, din 1953. Consecintele: uscarea rapida a solului care a atins niveluri mari la inceputul lunii mai. Şi autoritatile din  Regatul Unit au recurs la limitarea irigarii culturilor, iar agricultorii spun ca situatia este catastrofala pentru cereale, dar sunt afctate si culturile de mazare, fasole, spanac, fan. 

Penuria de grau ridica si pretul la porumb

Seceta cu care se confrunta in prezent intreaga Europa, inclusiv Franta, Germania si Marea Britanie, printre cei mai mari producatori de grau din Uniunea Europeana, alimenteaza ingrijorarile privind o noua crestere a preturilor produselor alimentare si probleme in aprovizionarea unor state din  Africa de Nord. „The New York Times" scrie ca recolta scazuta la cereale de anul acesta va conduce la o crestere suplimentara pe piata mondiala si a pretului la porumb. Toata lumea se uita acum spre marii producatori de cereale din regiunea Marii Negre - in special Ucraina si Rusia - care ar mai putea compensa scaderea productiei in Europa de Vest. Insa nici aici situatia nu este prea roz, dupa vara catastrofala de anul trecut si iarna lunga si geroasa de anul acesta. 

Primii afectati 

In 2008 si 2010 - cand au crescut preturile la cereale si totul s-a reflectat in portofelul consumatorilor - s-au declansat revolte in numeroase tari. Statele din Africa de Nord ar urma sa fie primele victime ale secetei din Franta. Africa de Nord importa 21 de milioane de tone de grau in fiecare an. Provocarea pentru aceste tari este si mai mare deoarece nu numai Franta a cazut victima secetei anul acesta. Şi alti exportatori au fost afectati, cum este cazul Ucrainei sau al Statelor Unite. Pe fondul crizei financiare si a masurilor de austeritate, nici europenilor nu le va cadea prea bine o noua crestere a preturilor la alimente.

Capsuni in loc de grau

Noile autoritati din Egipt ­s-au angajat sa reduca dependenta tarii de importurile de grau, in special din Statele Unite si Franta. Aceasta dependenta a crescut in timpul regimului Mubarak, considerat un simbol a aservirii tarii fata de interesele comerciale occidentale. Egiptul s-a apucat sa cultive capsuni (cu un mare consum de apa) pentru piata americana, in loc sa semene grau. 

Ajutor de la UE

Comisia Europeana si-a dat acordul de principiu, saptamana trecuta, pentru plata in avans a subventiilor europene, pentru a veni in ajutorul fermierilor. Comisarul european pentru agricultura, romanul Dacian Ciolos, a dat asigurari ca „in cazuri justificate, in conformitate cu Regulamentul, ar putea fi posibil sa se faca plati in avans, inainte de 16 octombrie", cu doua luni inainte fata de cum e stabilit in cadrul Politicii agricole comune. Ministerul francez al Agriculturii a permis agricultorilor sa coseasca fanul inainte de data programata, fara a le fi afectata valoarea ajutorului acordat de UE.  

China poate arunca preturile in aer

China  a avut si ea parte de o primavara deosebit de secetoasa  care a afectat agricultura si aprovizionarea cu electicitate a tarii. Cele mai lovite sunt provinciile traversate de fluviul ­Yangtze, cel mai lung din tara. Din ianuarie pana in aprilie au cazut cu 40% mai putine precipitatii, comparativ cu media din ultimii 50 de ani. Prin urmare, culturile au fost compromise, iar cantitatea de apa din rauri a atins cote alarmant de mici.

In prezent, seceta afecteaza aproximativ 1,35 milioane hectare de culturi, mai ales in provinciile Hubei, Hunan si Gansu. In plus, Biroul pentru controlul inundatiilor si Cartierul general de lupta impotriva secetei estimeaza ca peste 1,4 milioane de persoane au dificultati in a se aproviziona cu apa. Guvernul chinez a trimis echipe speciale de lucru in provinciile Hunan si Hubei pentru a lupta cu seceta. 

Cine aduce ploaia

Departamentul Afacerilor Civile a cerut birourilor sale locale sa elaboreze planuri detaliate pentru a lupta impotriva secetei si sa estimeze numarul persoanelor care au nevoie de asistenta guvernamentala, in special de apa de baut. Departamentele locale vor trebui sa ofere, de asemenea, sprijin financiar pentru fermierii locali, ale caror venituri de pe urma cerealor si cresterii animalelor au fost grav reduse din cauza secetei. Autoritatile incearca sa aduca ploaia tragand in nori rachete incarcate cu substante chimice. Seceta, cea mai severa din ultimii 60 de ani continua sa afecteze provincia Jiangsu. 

Unul dintre principalele lacuri cu apa dulce din provincie a secat complet, afectand alimentarea cu apa, traficul si localnicii. Lacul Shijiu are o suprafata de 200 de kilometri patrati si o adancime de pana la opt metri, insa nu au mai ramas din el decat cateva balti. China, care este primul producator, dar si consumator mondial de grau, poate influenta grav piata mondiala a cerealelor daca trece masiv la import. Guvernul chinez se lupta sa tina in frau inflatia ce afecteaza mai ales produsele alimentare.
25 mai 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.