Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Tornada de Cartea Recordurilor: 116 persoane si-au pierdut viata in SUA

Tornada de Cartea Recordurilor: 116 persoane si-au pierdut viata in SUA

Bilantul tornadei care a lovit duminica orasul Joplin din statul american Missouri a ajuns la 116 morti si risca sa mai creasca, fenomenul avand toate sansele sa devina un record absolut al ultimilor 61 de ani, de cand exista Serviciul National Meteorologic, potrivit CNN.

Pana luni seara, numai 17 persoane au fost gasite in viata. Cateva sute de persoane sunt ranite. Peste 40 de agentii au venit in orasul din sud-vestul statului Missouri pentru a participa la operatiunile de cautare si salvare. Doi dintre activisti au fost loviti de un fulger in timpul operatiunilor.

Tornada de duminica s-a produs intr-o zona dens populata din oras, devastand locuinte si magazine, un liceu si provocand pagube semnificative unuia dintre cele doua spitale din oras. Zone intregi din orasul cu circa 50.000 de locuitori sunt de nerecunoscut, constructiile fiind facute una cu pamantul.

Tornada s-a produs duminica la ora locala 17.41, la 24 de minute dupa ce fusese emis un avertisment, si s-a deplasat pe o distanta de 9,5 kilometri lungime si un kilometru latime.

Potrivit estimarilor preliminare, tornada a fost in clasa EF-4, ce corespunde unor rafale de vant cu viteza cuprinsa intre 305 si 318 kilometri pe ora.

Cosmarul s-ar putea sa nu se fi terminat pentru Joplin sau alte zone din Statele Unite, serviciul meteorologic avertizand ca este posibil sa se produca marti alte potentiale dezastre, intr-un an in care sezonul tornadelor a cunoscut o intensitate deosebita.

Aria vizata de avertisment cuprinde parti din Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri si Nebraska. Cateva orase mari sunt pe harta maxima de risc, intre care Kansas City, Dallas, Oklahoma City si Tulsa.

O tornada care s-a produs in 1947 in Woodland, Oklahoma, a ucis 181 de persoane, in timp ce o alta tornada, produsa in 1953, in Flint, statul Michigan, a avut intensitate maxima, F5, provocand moartea a 116 persoane. Potrivit datelor neoficiale, cea mai ucigasa tornada s-ar fi produs in 18 martie 1925, lovind trei state, Missouri - Illinois - Indiana. Aproape 700 de oameni ar fi murit atunci.
24 mai 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.