Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 7 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Norul de cenusa ameninta Europa. Scotia, Franta si Spania, avertizate

Norul de cenusa ameninta Europa. Scotia, Franta si Spania, avertizate

Norul de cenusa rezultat in urma eruptiei vulcanului Grimsvoetn va ajunge in nordul Scotiei marti si ar putea afecta vestul Frantei si nordul Spaniei joi, a avertizat duminica organizatia europeana pentru securitate aeriana Eurocontrol.

"Ne asteptam ca norul de cenusa sa ajunga in nordul Scotiei marti, 24 mai", afirma Eurocontrol intr-un comunicat.

"Daca emisiile vulcanice continua cu aceeasi intensitate, norul ar putea ajunge in vestul spatiului aerian francez si in nordul Spaniei joi, 26 mai", adauga comunicatul.
Eurocontrol precizeaza ca nu este prevazuta inchiderea niciunui spatiu aerian pentru luni in Europa, exceptie facand Islanda.

Va reamintim, in urma cu mai bine de un an, eruptia altui vulcan islandez a paralizat cu totul traficul aeriana din Europa timp de cinci zile. 10 milioane de calatori au ramas blocati zile la rand prin aeroporturi.

Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, din Islanda, a inceput inainte de miezul noptii, la data de 20 martie 2010. Apropierea eruptiei vulcanice a fost semnalata de cateva cutremure slabe.

Autoritatile de aviatie europene au fost atunci in alerta saptamani intregi, dupa ce un norul de cenusa vulcanica a amenintat spatiul aerian.

Peste 100.000 de zboruri au fost in cele din urma anulate si peste 8.000.000 de pasageri au fost blocati pe aeroporturi. Norul de cenusa a adus astfel pierderi de 1,26 miliarde de euro pentru companiile aeriene si a provocat un haos al transporturilor pe continentul european.
23 mai 2011, Sursa: ProTV.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.