Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 2 martie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Fenomenele meteo extreme vor deveni obisnuite

Fenomenele meteo extreme vor deveni obisnuite

Climatologul Roxana Bojariu explica in ce fel contribuie oamenii la cresterea temperaturii globale. Incalzirea globala este un fenomen natural, dar e potentata de actiunile oamenilor.

E schimbarea climatica un subiect controversat?

Roxana Bojariu: Nici pe departe. Avem observatii foarte clare bazate pe date satelitare, de radiosondaj, care arata cresterea temperaturii medii globale.Toate aceste date vin, completeaza si pana la urma sprijina teoriile stiintifice, bazate pe legi ale fizicii de nimeni contestate. Controversate sunt doar acele solutii economice, politice si sociale care se incearca pentru a putea reduce efectele schimbarii climei. 

Cat la suta din incalzirea globala se produce din vina oamenilor si cat e fenomen natural?

As zice ca aceasta e intrebarea fundamentala pe care ar trebui sa si-o puna climatoscepticii. Exista un efect de sera natural in atmosfera si datorita acestuia a fost posibila viata pe pamant pentru ca el a ridicat temperatura la suprafata cu aproape 33 de grade Celsius. Insa cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera, cum e dioxidul de carbon de exemplu, in atmosfera nu face decat sa intensifice acest efect natural, care e la baza.

Informatiile rezultate din analiza probelor de gheata din Antarctica arata ca azi avem cea mai mare concentratie a dioxidului de carbon din atmosfera din ultimi 650.000 de ani. Cresterea e de 35%. Ceea ce putem spune e ca exista o probabilitate de 90% ca ridicarea temperaturii medii globale, incepand cu deceniul cinci-sapte al secolului trecut, sa fie atribuita activitatii umane. Pe ce se bazeaza aceste afirmatii? Pe modele matematice care simuleaza evolutia climatica pe baza ecuatiilor fizicii care guverneaza practic geosistemul terestru. 

Care sunt efectele?

Incalzirea globala nu este efectul unei reforme nici in spatiu, nici in timp. Bineinteles ca avem acest semnal clar: creste temperatura medie globala. Dar modificarea mediilor inseamna modificarea intregii statistici. Se modifica si frecventa si intensitatea fenomenelor extreme in diverse parti ale globului. 

Apar fenomene ca inundatiile recente  din America. Ploi mult mai abundente intr-un interval de timp mult mai scurt si pe o arie mult mai mica, ceea ce duce la probleme de tipul inundatiilor rapide, dar si perioade cu secete mult mai intense, dar si valuri de caldura mult mai frecvente si mai intense pentru ca retinand mai multa energie in sistem, energia asta este transportata prin interactiunea dintre componente si se modifica nu numai cantitatea de energie retinuta in sistem, ci se modifica si caile de transfer ale energiei de la ocean la suprafata continentala, la gheata arctica.

Aceste schimbari au impact asupra ecosistemelor. Sunt studii care arata ca impactul e foarte clar prin valurile de caldura care vor deveni din ce in ce mai dese in perioada de vara, intr-o lume in care concentratia de carbon e din ce in ce mai mare. Cei mai expusi vor fi batranii si copiii, dar si oamenii cu afectiuni cardiovasculare.

Sunt voci care sustin ca Romania isi va schimba clima din temperata in mediteraneana in urmatorii 50 de ani?

Vom ramane cu o clima temperata si patru anotimpuri. Insa clima temperata de acum va fi sensibil diferita de clima temperata in conditiile modificarilor care vor avea loc peste 50-100 de ani.

Toate experimentele numerice, in raport cu ceea ce si observam, arata ca si in Romania va exista o crestere sustinuta a temperaturii medii anuale cu precadere in anotimpurile de vara si de iarna. Datele de observatie din ultima suta de ani arata ca la nivelul Romaniei avem o crestere medie de 0,5 grade Celsius din 1901 pana in 2007, iar aceasta crestere ajunge pana la 2 grade si chiar peste 2 grade in regiuni din afara arcului carpatic in privinta temperaturilor de vara si de iarna. Astfel, avem cresteri ale temperaturilor de vara si de iarna pe perioada 1901-2007 de peste trei grade Celsius.

Iarna va fi mai cald in nord-estul tarii

Cum arata prognozele pentru Romania pe urmatorii 30 de ani?

In cazul temperaturii va exista o crestere clara, dar va fi nuantata. Adica vor fi zone in care intensitatea va fi mai mare in functie de anotimp. Astfel, in zona extracarpatica si in nord-estul Romaniei exista o probabilitate mai mare de a avea o crestere a temperaturii in timpul iernii raportat la zona respectiva. Vara, probabilitatea de a avea cresteri mai mari ale valorilor termice va fi in sud si in sud-est.

Cum va fi viata in Bucuresti si in marile aglomerari urbane?

In orase exista efectul insulei de caldura care poate pune in pericol sanatatea oamenilor. Efectul acesta poate fi diminuat prin prezenta arborilor, a spatiilor verzi si a intinderilor de apa. Cu cat tai mai mult din zona verde, cu atat iti accentuezi acest efect al insulei de caldura.

Ce putem face?

Nu putem stopa ceea ce deja a inceput, isi va continua cursul. Problema e sa nu ajungem in situatii in care sa se accelereze schimbarea in asa fel incat sa depaseasca cu totul capacitatea noastra de a ne adapta. Daca schimbarile sunt mult prea mari si mult prea rapide, astfel incat ele depasesc aceasta limita apare pericolul extinctiei speciei respective. Aici nu e vorba sa salvam planeta de schimbarea climei. Este vorba sa ne protejam pe noi ca specie si, bineinteles, mediul care asigura evolutia ca specie. Totul e sa nu depasim acea limita de 2 grade Celsius, dupa care lucrurile se vor amplifica in cascada in asa fel incat vor depasi capacitatea noastra de a ne adapta.

Tocmai pentru asta s-a stabilit aceasta limita. Problema este nu numai schimbarea climei, ci si ritmul ei si amplitudinea semnalului. Limita de 2 grade Celsius sugereaza un prag, nu pune unul foarte precis. Asta nu inseamna ca sub cele 2 grade Celsius nu vom avea probleme, ci ca e necesar sa se ajunga la o intelegere a problemelor la nivel global pentru ca oamenii sa ia masuri.

In ultimii 200 de ani, oamenii au consumat resursele de combustibil fosil care au fost create de natura in sute de  milioane de ani. Va dati seama ce schimbare rapida am facut. Pentru a nu ajunge intr-o situatie disperata ar trebui ca toate tarile sa respecte Protocolul de la Kyoto adoptat in 1997, prin care se prevede reducerea emisiilor de carbon in atmosfera cu 5,2% pana in 2012. In Romania a fost simplu ca aceste emisii sa fie reduse la jumatate fata de nivelul din 1989, pentru ca a disparut industria si nu pentru ca am decuplat economia de la emisiile de carbon. In conditiile repornirii economiei, s-ar putea ca situatia sa se schimbe. Putem decupla economia de la carbon pentru ca Romania are potential foarte mare pe energie eoliana in Dobrogea, potential hidroenergetic si de energie geotermala. Adica un ansamblu de resurse.

"Sunt studii care arata ca impactul e foarte clar prin valurile de caldura care vor deveni din ce in ce mai dese in perioada de vara. Cei mai expusi vor fi batranii si copiii."

Cine e Roxana Bojariu

Roxana Bojariu, 49 de ani, este coordonatorul sectiei de climatologie de la Administratia Nationala de Meteorologie. A studiat la Facultatea de Fizica de la Universitatea din Bucuresti. Are doctorat in Fizica Globului la aceeasi universitate.

Roxana Bojariu este invitata pentru a doua oara sa participe la realizarea studiului privind schimbarile climatice realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPPC), care va fi facut public in 2013. A realizat mai multe studii privind oscilatia nord-atlantica din perspectivele variabilitatii si schimbarii climei, in predictie climatica. A studiat procesele climatice regionale si locale din perspectiva dezvoltarii durabile in Romania.
18 mai 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.