Ne cerem scuze pentru problemele tehnice aparute in ultima perioada. Din pacate va mai dura putin pana vom putea sa va oferim din nou datele meteo cu care v-am obisnuit. Pana atunci aveti acces in continuare la prognoze, avertizari si alte articole utile.
Revenim in curand.
Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 16 octombrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Vremea rea a fost adusa de "sfintii de gheata"

Vremea rea a fost adusa de "sfintii de gheata"

Specialistii sustin ca episoade de vreme foarte rece cu inghet la sol, ploi si chiar precipitatii vor deveni obisnuite pentru lunile mai. Din cauza vremii rele, unele lucrari agricole sunt in intarziere.

Zapada care a cazut miercuri in Polonia, acoperind unele zone cu un strat de 20 de centimetri, nu este doar o exceptie. În mai multe zone din Europa se inregistreaza in aceste zile temperaturi mai scazute decat cele normale. De luni, si asupra tarii s-a abatut o vreme care aminteste, mai degraba, de zilele de toamna tarzie: temperaturi care noaptea s-au apropiat de zero grade, maxime care ziua cu greu au depasit 15 grade, ploi dese si abundente. Roxana Bojariu, cercetator la Administratia Nationala de Meteorologie si membru in Comisia pentru Schimbari Climatice aflata sub egida Natiunilor Unite, ne-a precizat ca "de-a lungul timpului s-a putut remarca existenta unei probabilitati crescute de aparitie a unor episoade de vreme rece in luna mai, chiar cu inghet la sol, precipitatii si grindina. Aceasta perioada a fost botezata ca fiind cea a «sfintilor de gheata»".

Vremea care favorizeaza astenia si apatia

Vorbind in termeni stiintifici, vremea capricioasa din ultima saptamana a fost determinata de trecerea sistemelor de joasa presiune generate deasupra Mediteranei - asa numitii cicloni mediteraneeni.

"Acesti cicloni care se formeaza fie direct deasupra Mediteranei sau a caror geneza este favorizata de prezenta sistemelor de vreme asociate ciclonilor atlantici, reactivati deasupra marii, asigura un transfer viguros de caldura si umiditate intre latitudinile inalte si cele joase. Patrunderile de aer rece, dinspre zona arctica sunt insotite de patrunderi de aer mai cald, la sute de kilometri distanta. Pe de alta parte, la contactul intre aerul cald si cel rece apar conditii favorizante pentru producerea de precipitatii abundente", explica Bojariu.

Aceasta vreme improprie pentru aceasta perioada actioneaza negativ asupra psihicului uman. "Vremea ploioasa si inchisa induce o stare de apatie, oamenii devin inchisi si mai putin comunicativi. De asemenea, aceasta revenire a vremii reci dupa o iarna lunga poate accentua astenia de primavara. De altfel, perioadele cu temperaturi reci predispun la depresii, in timp ce verile si vremea calda incurajeaza la manii", ne-a precizat psihologul Roxana Zevedei.

Frigul intarzie dezmortirea agriculturii

Unul dintre cele mai sensibile domenii la schimbarile climatice este agricultura. "E bine ca ploua, nu e bine ca e frig", spun la unison agicultorii afectati de capriciile lunii mai. Ce-i drept, nici aprilie n-a fost o luna mai blanda si acest lucru a dus la intarzierea, cu aproximativ doua saptamani, a insamantarii porumbului.

"Marea problema o reprezinta variatia mare de temperatura - noaptea frig, ziua mai cald, in acest caz riscul fiind intarzierea aparitiei vegetatiei", dupa cum ne-a spus Ştefan Nicolae, presedintele Agrostar. Acesta ne-a explicat ca "temperatura optima din sol ar trebui sa fie, in perioada insamantarii, de cinci sau sase grade. Daca e mai frig, semintele se pot strica imediat ce au fost puse in pamant. Cele mai mari probleme, la insamantarea porumbului, sunt in partea de est a tarii", adauga specialistul, referindu-se la intarzierea "cam cu doua saptamani" a debutului campaniei agricole din acest an.

Merii de Voinesti dardaie la inceput de mai

Şi pomicultorii dintr-o zona de referinta pentru cultura marului - comuna Voinesti, din judetul Dambovita - se tem de temperaturile foarte joase pentru aceasta perioada dar binecuvanteaza ploia. Inginerul horticol Corina Paraluta ne-a declarat ca ieri, la Voinesti, se inregistrau in jur zece grade in atmosfera.

"Ar fi trebuit sa fie dublu acum in termometre", ne-a explicat femeia. Pentru pomii fructiferi, frigul si umiditatea excesiva inseamna intarzierea polenizarii. "Deja au inflorit pomii, de o saptamana incoace", ne anunta doamna. Şi, ca un facut, tot de o saptamana a cazut pe capul celor 3.000 de agricultori din Voinesti si frigul. Daca frigul se va prelungi, atunci nici florile de mar nu se vor "lega". Efectul s-ar putea vedea mai tarziu, la recoltare prin scaderea productiei de mere.

Vreme rea si zilele urmatoare

Prognoza nu este incurajatoare nici pentru zilele urmatoare cand norii vor continua sa acopere cerul si vor aparea ploi in Oltenia, Muntenia, sudul si estul Transilvaniei. De altfel, azi temperaturile minime vor ajunge si la zero grade la munte, iar maximele se vor situa intre 9 si 19 grade.

Inundatii primavara, canicula vara

Rezultatui incalzirii globale asupra Romaniei va aduce ierni mai blande si veri caracterizate de zile consecutive foarte fierbinti. Primavara va veni mai devreme, iar toamnele vor fi tarzii, modificandu-se, astfel, ciclul de vegetatie. Vom avea parte de o crestere a frecventei si intensitatii unor fenomene extreme: inundatiile in primavara, calduri excesive in iulie si august. Regiunile de deal si munte sunt expuse impactului schimbarii climei, frecventa avalanselor si a alunecarilor de teren putandu-se modifica dramatic. O crestere a temperaturii cu un grad la fiecare la 25-30 de ani, asa cum prognozeaza specialistii in domeniu, ar putea duce la aparitia unei crize a apei. De asemenea, Modificarile aduse de cresterea temperaturilor vor schimba, probabil, configuratia culturilor agricole, facand necesara introducerea de noi soiuri.
6 mai 2011, Sursa: Romania Libera
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.