Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Am scapat de gaura de ozon

Am scapat de gaura de ozon

Filtrul de ozon care protejeaza Pamantul de razele ultraviolete a suferit pierderi de 40% deasupra zonei arctice, mai ales in aceasta iarna, potrivit specialistilor.

Insa, valorile sunt acum in limite normale, chiar si in zonele usor afectate, potrivit cercetatorului Roxana Bojariu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

“Stratul de ozon se afla in acest moment in limite normale chiar si in zonele in care au fost inregistrate, o perioada, valori mai scazute, dar nu sub limita admisa de 220 de dobsoni, cum ar fi Siberia, Rusia sau Peninsula Iberica”, a declarat pentru “Green Report”, Ruxandra Bojariu, cercetator ANM.

Ruxandra Bojariu a mai spus ca, odata ce vremea se incalzeste, este normal ca puterea razelor ultraviolete sa fie mai mare decat in timpul iernii, iar, daca incep, de acum inainte, sa se inregistreze cresteri ale valorilor UV, fenomenul este firesc in aceasta perioada in care razele soarelui devin mai puternice.

Ultravioletele, mai puternice odata cu venirea verii

Odata cu venirea verii este firesc ca razele ultraviolete sa fie mai puternice, iar acest lucru nu are neaparat legatura cu subtierea filtrului de ozon, fenomen inregistrat si intens mediatizat in aceasta iarna. In lunile urmatoare insa trebuie sa ne luam masuri de protectie si sa nu ne expunem la soare, chiar daca nu vor fi calduri toride. Expunerea indelungata la soare, fara masuri de protectie, nu este recomandata, deoarece pot aparea afectiuni ale pielii din cauza ultravioletelor, avertizeaza Roxana Bojariu.

Motivul subtierii stratului de ozon il reprezinta, mai ales, cantitatea mare de chimicale care distrug stratul de ozon, folosite in agentii de racire si ignifugare din aparatele electrocasnice. Aceste produse chimice au ajuns in stratosfera si au afectat stratul de ozon, iar, alaturi de schimbarile climatice, acest factor contribuie la degradarea stratului de ozon.
28 aprilie 2011, Sursa: Green Report
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.