Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 24 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / ONU: Europa trebuie sa se pregateasca pentru inundatii si seceta

ONU: Europa trebuie sa se pregateasca pentru inundatii si seceta

Schimbarile climatice se vor resimti in mare parte din Europa sub forma de inundatii, in timp ce in sudul continentului se va instala seceta,  a avertizat marti un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experti al ONU privind evolutia climatului (Giec).

"Schimbarile climatice vor ridica doua probleme majore in Europa privind apa: o crestere a deficitului de apa in sudul Europei si o crestere a inundatiilor in alte zone", a explicat in cadrul unei conferinte de presa Zbigniew Kundzewicz, autorul partii privind resursele de apa din raportul Giec.

"Metodele actuale de gestionare a apei risca sa nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice", a avertizat el.

Potrivit climatologului polonez, sudul Europei ar urma sa sufere mai mult decat nordul, studiile aratand deja o frecventa mai mare a temperaturilor ridicate si perioade de seceta mai lungi, provocand deficit de apa in aceste regiuni, noteaza Mediafax.

Agricultura ar urma sa fie afectata grav, in timp ce energia hidroelectrica ar urma sa inregistreze o scadere a productiei cu 20 pana la 50 la suta.

În paralel, incalzirea climatica ar urma sa conduca la o crestere a intensitatii episoadelor ploioase, accentuand riscurile de inundatii bruste ca cele din august 2002 in Europa de Est.

Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopanta, zonele rurale avand o capacitate de absorbtie mai buna a apei decat orasele betonate.

Inundatiile de amploare care aveau o ciclicitate de 100 de ani ar putea reveni la fiecare 50 de ani, chiar 20 de ani, potrivit lui Kundzewicz.

Expertul recunoaste ca zecile de modele de previziune existente nu sunt de acord asupra unora dintre consecintele schimbarilor climatice. Exista consens in privinta anumitor regiuni cum ar fi Sibeia sau Mediterana, deoarece "diferitele modele coincid", a declarat el.
13 aprilie 2011, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.