Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cum se deplaseza norul radioactiv de la Fukushima

Cum se deplaseza norul radioactiv de la Fukushima

Institutul francez de meteorologie a prezentat, pe baza datelor, cum se disperseaza norul cu radiatii radioactive de la centrala nucelara afectata de cutremurul din Japonia.

"Avand in vedere circulatia maselor de aer in perioada emisiilor radioactive, prognoza pe urmatoarele zile, precum si distantele foarte mari pe care masele de aer contaminate le-au strabatut din momentul emisiei, tinand cont de procesele de dispersie atmosferica si dilutia poluantului pe durata transportului la lunga distanta, pentru Europa si implicit pentru Romania, emisiile radioactive de I-131 care au survenit accidental in perioada 14-30 martie 2011 la centrala nuclearoelectrica de la Fukushima-Daiichi nu reprezinta risc radiologic", precizeaza Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) intr-un raport.

Conform unei reprezentari grafice a Institutului Meteo din Franta, norul radioactiv a ajuns deasupra Europei.


Specialistii romani: Emisiile de la Fukushima nu prezinta niciun risc pentru Romania

Emisiile radioactive de la centrala Fukushima-Daiichi din Japonia nu prezinta, in continuare, risc radiologic pentru Romania, iar analiza centralei de la Cernavoda arata ca aceasta este mai sigura decat cea din Japonia, informeaza, marti, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, citata de MEDIAFAX.

"Avand in vedere circulatia maselor de aer in perioada emisiilor radioactive, prognoza pe urmatoarele zile, precum si distantele foarte mari pe care masele de aer contaminate le-au strabatut din momentul emisiei, tinand cont de procesele de dispersie atmosferica si dilutia poluantului pe durata transportului la lunga distanta, pentru Europa si implicit pentru Romania, emisiile radioactive de I-131 care au survenit accidental in perioada 14-30 martie 2011 la centrala nuclearoelectrica de la Fukushima-Daiichi nu reprezinta risc radiologic. Din informatiile pe care le detinem pana in prezent, retelele de monitorizare a radioactivitatii mediului nu au detectat cresteri ale nivelului radioactivitatii mediului peste fondul de radiatii natural nici in Canada si nici in Europa. Concetratii scazute de I-131 si CS-137 in aerosoli atmosferici au fost detectate in Canada si Europa", arata Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), intr-un raport de marti.
13 aprilie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.