Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza globala: vant mai intens, valuri mai inalte

Prognoza globala: vant mai intens, valuri mai inalte

Prognoza meteo pe urmatorii ani indica o intensificare a vantului, care va provoca valuri mai inalte, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Canberra, Australia, scrie Earth Times.

Acestia au masurat viteza vantului de-a lungul oceanelor folosind date din 1985 pana in 2008. Recurgand la cinci tehnici diferite de masurare a cifrelor, cercetatorii au descoperit ca viteza vantului a crescut cu jumatate de procent in perioada analizata. In plus si inaltimea celor mai mari valuri s-a marit cu aproape jumatate de procent. Echipa de cercetare condusa de oceanograful Ian Young nu a putut insa stabili cu precizie ce a cauzat aceasta intensificare a vantului pe glob, desi, la nivel speculativ, explicatia ar putea fi schimbarile climatice. Cercetarea mai arata ca impactul asupra comunitatilor care locuiesc in zone expuse la fenomene meteorologice extreme ar putea fi semnificativ. Mai ales ca vantul oceanic are efecte asupra furtunilor, iar valurile mai inalte pot produce dezastre. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca impactul acestei schimbari este mai puternic resimtit in emisfera sudica.
10 aprilie 2011, Sursa: EVZ
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.