Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 6 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Alerta pe Glob. Gheata de la Polul Nord se va topi in intregime

Alerta pe Glob. Gheata de la Polul Nord se va topi in intregime

Calota Arctica dispare cu o viteza uimitoare. Prognozele specialistilor sunt depasite de realitate, iar ecologistii trag un semnal de alarma: gheata se va topi total in urmatorii 40 de ani.

Iarna aceasta, calota glaciara a ajuns sa ocupe cea mai mica suprafata dintr-un astfel de sezon inregistrata in istorie, in afara de 2006. Doar atunci au mai fost valori atat de alarmante ca acum. 

Cea mai mica suprafata ocupata de gheata arctica s-a inregistrat in vara lui 2007, cand tinuturile albe au insemnat doar 3 milioane de kilometri patrati.
 
Media teritoriului acoperit de catre calota glaciara nordica scade incontinuu din 1980 incoace, cand suprafata medie acoperita era de 15,7 milioane de kilometri patrati, potrivit Centrului National American pentru date despre Zapada si Gheata.

Multi experti prezic faptul ca intreaga calota glaciara arctica va disparea de pe fata pamantului pana in anul 2050.

Efectele topirii ghetii

Cantitatea de apa continuta de gheata arctica nu este foarte mare. Sau cel putin nu atat de mare incat sa puna in pericol tarmurile unor tari. Nu vor exista asadar inundatii.

Cu toate acestea, intregul ecosistem arctic va disparea. In plus, lumina solara reflectata in spatiu de aceasta zona alba a Terrei va fi absorbita de ocean, provocand incalzirea apei si, implicit, influentarea climei ori a vremii pe glob.

Automat temperaturile vor creste. De cealalta parte, lipsa ghetii deschide culoarele de trecere intre oceanele planetei si prin zonele nordice, facilitatnd transporturile.
 
Clipul de mai jos ilustreaza o prognoza a topirii calotei glaciare pana in anul 2049, facuta de University Corporation for Atmospheric Research.
7 aprilie 2011, Sursa: ProTV.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.