Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record in aceasta primavara

Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record in aceasta primavara

Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record in aceasta primavara deasupra Arcticii, din cauza persistentei in atmosfera a substantelor nocive si a unor temperaturi foarte scazute la nivelul stratosferei, a anuntat, marti, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citata de Mediafax.

"Observatiile efectuate de la sol si cu ajutorul baloanelor meteorologice lansate deasupra Arcticii, dar si cele prin satelit au evidentiat faptul ca stratul de ozon a suferit o scadere cu 40% in aceasta regiune in intervalul cuprins intre inceputul iernii si sfarsitul lunii martie", se afirma in comunicatul emis de OMM.

"Precedentul record in ceea ce priveste distrugerea stratului de ozon a constat intr-o pierdere de aproximativ 30% pe durata unei ierni", au precizat expertii OMM, o organizatie internationala cu sediul la Geneva.

Stratul de ozon protejeaza Pamantul de radiatiile ultraviolete nocive emise de Soare.

Aceasta scadere inregistrata de cercetatori la nivelul stratului de ozon se explica, in opinia expertilor OMM, prin "persistenta in atmosfera a substantelor nocive pentru acest gaz si printr-o iarna foarte rece la nivelul stratosferei, al doilea mare invelis din atmosfera terestra, situat imediat deasupra troposferei".

In Antarctica, gaura din stratul de ozon este un fenomen anual care se produce iarna si primavara , din cauza temperaturilor extrem de joase din stratosfera. In Arctica, conditiile meteorologice variaza foarte mult de la un an la altul, iar temperaturile de aici sunt mai mari decat cele din Antarctica.

Din acest motive, unele dintre iernile arctice se caracterizeaza printr-o pierdere de ozon aproape de zero, iar iernile din alti ani, din cauza persistentei unor temperaturi stratosferice foarte joase dupa incheierea noptii polare, pot antrena uneori o distrugere importanta a stratului de ozon.

Substantele care conduc la diminuarea stratului de ozon, precum clorofluorocarburile (CFC) si halogenii, folositi in special de producatorii de frigidere, propulsoare de aerosoli si de extinctoare, au fost eliminate progresiv peste tot in lume, conform dispozitiilor Protocolului de la Montréal din 1987.

Gratie acestui acord international, stratul de ozon din afara regiunilor polare ar trebui sa revina la nivelul sau de dinainte de anul 1980 in jurul anilor 2030-2040, afirma expertii OMM.

In schimb, gaura din stratul de ozon care se formeaza in fiecare primavara deasupra Antarcticii este un fenomen care va persista pana in 2045-2060, iar pentru cea de deasupra Arcticii o revenire la normal se va produce probabil cu 10-20 de ani mai devreme.

Expunerea directa si indelungata la razele ultraviolete poate cauza, la om, cancer de piele, cataracta si o slabire a sistemului imunitar. Anumite plante si anumite specii din fauna marina pot avea la randul lor de suferit de pe urma radiatiei ultraviolete.
6 aprilie 2011, Sursa: Mediafax
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.