Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 18 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Accidentul nuclear de la Fukushima va influenta negocierile internationale privind climatul

Accidentul nuclear de la Fukushima va influenta negocierile internationale privind climatul

Criza de incredere in energia nucleara va influenta negocierile internationale privind climatul, care au fost reluate la Bangkok, sub egida ONU, a declarat negociatorul-sef al Uniunii Europene, Artur Runge-Metzger, citat de AFP.

"Energia nucleara este una dintre optiunile energetice cu emisii foarte-foarte mici de gaze cu efect de sera", responsabile pentru schimbarile climatice, a afirmat Runge-Metzger.

El a adaugat ca unele tari mizeaza pe o pondere importanta a energiei nucleare, insa, dupa accidentul de la centrala nucleara japoneza Fukushima, autoritatile din multe tari au inceput sa isi puna intrebari in legatura cu aceasta optiune.

Runge-Metzinger considera ca deciziile sunt influentate de consideratii politice, care vor influenta negocierile internationale privind climatul.

Mai multe tari emergente, ale caror emisii de gaze cu efect de sera au crescut semnificativ in ultimii ani, si-au declarat interesul pentru industria nucleara, insa aceasta optiune nu trebuie sa reduca ambitiile legate de lupta impotriva schimbarilor climatice, a apreciat el.

"Trebuie gasite mijloace de a realiza progrese", a spus Runge-Metzger, insistand asupra necesitatii de "regandire al modalitatii de dezvoltare" a unor tehnologii alternative, cum sunt energiile regenerabile. "Ar putea fi o optiune mai scumpa, dar, pana la urma, vrem sa salvam vietile noastre si ale copiilor nostri",

El a precizat ca UE va reanaliza in toamna acestui an "foaia de drum" pentru 2050, tinand cont de "scenarii in care cota energiei nucleare ar fi mai redusa", pentru "a vedea care sunt implicatiile".

Economistul-sef al Agentiei Internationale pentru Energie, Faith Birol, a declarat vineri ca accidentul de la Fukushima "va cantari greu" in lupta impotriva schimbarilor climatice. Renuntarea partiala la energia atomica ar determina utilizarea suplimentara a energiilor fosile, ducand la o crestere suplimentara a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2035.

Pe langa situatia creata de accidentul nuclear din Japonia, negocierile privind climatul au inceput in 2011 intr-un "context politic mai dificil decat anul trecut", a apreciat Runge-Metzger, referindu-se la situatia din Statele Unite, "unde republicanii incearca sa impiedice orice miscare in directia buna facuta de administratia (presedintelui Barack) Obama".

La randul sau, negociatorul-sef american, Jonathan Pershing, a incercat sa ofere asigurari tuturor reprezentantilor celor peste 190 de tari reuniti la Bangkok pentru reluarea negocierilor privind climatul, la trei luni dupa acordul de la Cancun. "Vreau sa reafirm ca Statele Unite isi respecta angajamentele" privind reducerea cu 17 la suta, pana in 2020, a emisiilor de gaze cu efect de sera, in raport cu anul 2005, a spus el. 
4 aprilie 2011, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.