Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 31 iulie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns in Romania

Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns in Romania

Potrivit "Institutului German de Cercetari pentru Mediu", particulele se afla in prezent la 2500 de metri altitudine, insa daca ploua vor ajunge in sol. "Desigur, si in apa", spun cercetatorii nostri de la Magurele.

Toate autoritatile insista in cor ca deocamdata vorbim despre concentratii care nu prezinta un pericol iminent pentru oameni.

Masa de aer poluat din Japonia continua sa inainteze deasupra continentului nostru. Doua zile va strabate Romania. Acum avem peste noi un nor de particule radioactive la 2500 de metri, iar maine vom avea un altul la 5000 de metri.

Din fericire monitorizarile de pana acum nu ne dau motive de ingrijorare. In cazul solului specialistii preleveaza zilnic probe. Acestea ajung in astfel de laboratoare iar apoi sunt uscate la o temperatura de 100 de grade Celsius. Imediat solul este dozat iar apoi urmeaza analiza . Dupa 30 de minute sosesc si rezultatele.

Iar rezultatele sunt si acestea linistitoare: cantitatea de izotopi este de sute daca nu chiar mii de ori mai mica decat cota de alarma.

Probleme pot aparea insa in timp si evident cand cantitatile radioactive sunt mari. Si asta pentru ca particulele de Cesiu 137 si Iod 131 pot fi asimilate de om. Iodul se duce in tiroida iar cesiul peste tot in organism. Daca iodul e periculos doar citeva zile, Cesiul ramane radioactiv 30 de ani.
31 martie 2011, Sursa: ProTV.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.