Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 25 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Guvernul japonez este in alerta maxima: substantele radioactive se raspandesc

Guvernul japonez este in alerta maxima: substantele radioactive se raspandesc

Purtatorul de cuvant al guvernului japonez a declarat ca situatia este foarte grava si sunt depuse cele mai mari eforturi pentru evita ca barele de combustibil sa se incalzeasca si sa se usuce.
 
Substantele radioactive se raspandesc in jurul centralei nucleare Fukushima. Dupa descoperirea plutoniului din sol, autoritatile au gasit la cativa metri de tarmul marii apa intens radioactiva scursa din reactoare. Cel mai nou bilant al victimelor numara 28.000 de morti si disparuti.

Noi imagini de pe 11 martie au fost date publicitatii. Un cameraman amator a surprins momentul in care devastatorul tsunami a lovit portul Kesennuma si a spulberat in cateva minute tot ce i-a iesit in cale.
Peste jumatate de milion de oameni traiesc si acum in refugii supra-aglomerate. Potrivit Kyodo News, ramasitele a 4000 de victime din prefecturile Fukushima si Miyagi nu pot fi inca identificate de catre autoritati.

La Fukushima se inregistreaza cantitati mari de radiatii in apa din turbinele reactoarelor 1, 2 si 3. In cazul reactorului 2, nivelul radiatiilor a depasit de o mie de ori doza permisa prin lege, iar apa iradiata s-a scurs in afara reactorului.

Potrivit Agentiei de Protectie a Mediului din Statele Unite, radiatiile inregistrate in apa pot provoca celor expusi hemoragii spontane.

Reprezentantii companiei Tokyo Eletric sustin ca plutoniul din sol nu prezinta un risc pentru populatie.

Premierul japonez Naoto Kan a declarat ca guvernul sau este in stare de alerta maxima in ceea ce priveste centrala nucleara de la Fukushima, dupa ce  a fost detectat in sol plutoniu si apa puternic radioactiva s-a scurs de la un reactor.

La randul lor, autoritatile din China, Coreea de Sud si Statele Unite au detectat urme de materiale radioactive in aer.

Kan a spus Parlamentului ca situatia "este in continuare imprevizibila", insa Guvernul "se va ocupa de problema in timp ce se afla in stare de alerta maxima".

"Trebuie sa urmarim mai multe posibilitati", a spus el marti, referindu-se la modul in care guvernul va finanta eforturile de salvare si reconstructie. Premierul japonez a precizat ca renuntarea la reducerea impozitelor pentru companii este una dintre optiunile luate in considerare.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Yukio Edano, a subliniat ca "situatia este foarte grava". "Depunem cele mai mari eforturi pentru a limita daunele. Trebuie sa evitam ca barele de combustibil sa se incalzeasca si sa se usuce. Continuare racirii este inevitabila (...). Trebuie sa prioritizam injectarea apei", a adaugat el.

Corespondentii BBC spun ca Guvernul de la Tokyo a fost acuzat de indecizie si amanarea masurilor.
29 martie 2011, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.