Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Ion Sandu (ANM): Norul radioactiv din Japonia nu va ajunge in Romania

Ion Sandu (ANM): Norul radioactiv din Japonia nu va ajunge in Romania

Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a dat asigurari vineri ca norul redioactiv rezultat in urma exploziei de la Centrala Nucleara din Fukushima din Japonia nu va ajunge in Romania.

"Raspunsul categoric al ANM este ca norul cel putin in stadiul actual emis de la Centrala Nucleara de la Fukushima, din Japonia nu va ajunge in Europa. De ce? În primul rand, distanta este de peste 9.000 de kilometri. Posibilitatea de dilutie in atmosfera e atat de mare incat nu este posibil, repet, sa ajunga concentratii semnificative. În al doilea rand, inaltimea de emisii este atat de mica incat vorbim despre cateva sute de metri de la sol, deci este imposibil din punct de vedere fizic sa ajunga urme de nor radioactiv in Europa, in aceasta faza", a explicat Sandu, citat de Agerpres.

Potrivit sefului ANM, la ora actuala Organizatia Mondiala de Meteorologie monitorizeaza norul din Japonia, in timp ce pentru Europa prognozele zilnice sunt oferite de catre Serviciul Meteorologic din Austria. Acesta a adaugat insa ca lucrurile se pot complica daca apare un eveniment similar celui de la Cernobil.

"Lucrurile se pot complica daca mai apare inca o explozie cum a fost la Cernobil. La Cernobil, explozia a afectat Europa pe o distanta de pana la 3.000 de kilometri, dar acesta este inca un argument ca Japonia si Statele Unite nu au fost afectate de evenimentele de la Cernobal. Este vorba de distanta chiar daca vorbim despre o explozie foarte puternica. Nu se va ajunge la un accident de tipul Cernobal sub nicio forma", a subliniat oficialul ANM.

Patru reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima 1 sunt grav avariate din cauza opririi sistemului lor de racire, dupa cel mai puternic cutremur produs in istoria Japoniei la 11 martie si tsunamiul care a urmat. În acest moment centrala Fukushima Daiichi prezinta doua pericole - unul provenind de la miezurile reactoarelor, iar celalalt de la rezervoarele de combustibil uzat. Ambele surse emit cantitati ridicate de radiatii, iar daca autoritatile nu vor reusi sa scada temperatura, nivelul de iradiere poate creste periculos.
18 martie 2011, Sursa: Realitatea.net
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.