Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Pamantul se incalzeste. NASA dezvaluie o harta a incalzirii globale

Pamantul se incalzeste. NASA dezvaluie o harta a incalzirii globale

Fie din cauza activitatilor umane sau a variabilitatii naturale, cert este ca termometrele din intreaga lume au crescut constant de la inceputul Revolutiei Industriale, anunta NASA, care dezvaluie o harta a fenomenului.

Potrivit unei analize de temperatura realizate de oamenii de stiinta de la Institutul pentru Studii Spatiale Goddard (GISS) din cadrul NASA, temperatura medie globala pe Pamant a crescut cu circa 0,8 ° Ce lsius (1,4 ° Fahrenheit) din anul 1880. Doua treimi din incalzire a avut loc incepand cu 1975, la o rata de aproximativ 0,15-0,20 ° C pe deceniu.

Cercetatorii NASA au realizat doua harti, care arata anomalii sau schimbari spectaculoase de temperatura ce au avut loc intre 2000-2009, repectiv 1970-1979.

Ele nu descriu temperatura absoluta, ci cu cat de s-a incalzit sau s-a racit o regiune in comparatie cu valorile de temperatura din perioada 1951-1980. Perioada a fost aleasa, in mare parte, pentru ca Serviciul american de Meteorologie foloseste o perioada de trei decenii pentru a defini valorile "normale" de temperatura sau temperatura medie.

Analiza a inceput in jurul anului 1980, astfel incat cel mai recent interval de 30 ani a fost intre 1951-1980.

Institutul a folosit informatii de la 6.300 de statii meteorologice de pe glob, observatii realizate din satelit si de pe vase asupra temperaturii oceanelor si masuratorile din Antarctica. Aceste trei seturi de date sunt introduse intr-un program de analiza computerizat, disponibil pe site-ul GISS, care calculeaza tendintele temperaturilor anormale comparativ cu temperaturiile medii pentru aceeasi luna din perioada 1951-1980.

Obiectivul, potrivit oamenilor de stiinta din cadrul NASA, este de a oferi o estimare privind schimbarile de temperatura. Aceste date ar putea fi folosite la previziunile climatice la nivel mondial.

Temperaturile pe care le-am observat la nivel local si in perioade scurte, pot fluctua in mod semnificativ, datorita unor evenimente ciclice previzibile (zi si noapte,  vara si iarna) sau greu de previzis (rafale de vant si precipitatii). Insa, temperatura globala depinde in principal de cat de multa energie primeste planeta de la Soare si cat de mult radiaza inapoi in spatiu - cantitati care se modifica foarte putin. Cantitatea de energie emisa de catre Pamant depinde de compozitia chimica a atmosferei, in special de cantitatea de gaze cu efect de sera, explica oamenii de stiinta de la NASA.
15 decembrie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.