Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 7 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Zapada inchide traseele montane

Zapada inchide traseele montane

Salvamontistii ii avertizeaza pe turisti sa nu se aventureze pe munte, in aceste zile. Stratul de zapada este consistent la altitudini mai mari de 1.500 de metri si transforma orice urcare intr-o incursiune extrem de periculoasa.

Din cauza ninsorile cazute in ultimele 48 de ore, cele mai multe trasee montane din judetul Brasov au devenit impracticabile. Salvamontistii le recomanda turistilor sa nu se aventureze la altitudini mai mari de 1.500 de metri.

In Masivul Piatra Craiului, stratul de zapada este de aproximativ 10 centimetri, insa in anumite zone exista acumulari mai mari de omat, care se pot transforma in adevarate capcane pentru turisti. "Orice altitudine care trece de 1.500 de metri devine periculoasa pe timp de iarna. Nu putem interzice muntele, insa ii rugam pe turisti sa nu se aventureze pe traseele pe care le parcurg pe timp de vara", a explicat Ioan Pivoda, seful Salvamontului din Zarnesti.

In Muntii Fagaras, traseele sunt deschise doar pana in zona cabanelor. Zapada este mai mare de 20 de centimetri, la peste 1.800 de metri altitudine, iar traseele care trec de aceasta altitudine nu mai sunt sigure pentru turisti. "Zona golului alpin este deosebit de periculoasa. Toate traseele de aici sunt inchise pe perioada iernii. Zapada poate juca feste si celor mai experimentati oameni de munte", este de parere Thomas Bross, de la Salvamont Victoria.

Pericol de avalansa, la altitudini

Cantitati si mai mari de zapada s-au inregistrat in Muntii Bucegi. Stratul de omat este de aproximativ 50 de centimetri la Varful Omu. Tocmai de aceea, salvamontistii de la Bran au declarat inchise traseele care pornesc din zona lor de actiune catre acest varf. "Traseele Bran-Clincea-Varful Omu, Bran-Ciubotea-Varful Omu, Simon- Valea Gaura- Varful Omu si Simon- Cabana Padina sunt impracticabile. Zonele de grohotis sunt foarte periculoase, dupa ce s-a depus zapada", spune Florin Boboc, seful Salvamontului Bran.

Salvamontistii avertizeaza ca, in anumite zone, exista si riscul producerii de avalanse. "Zapada proaspat depusa s-a asezat pe stratul mai vechi, iar temperaturile cresc pe timpul zilei. Prin topirea omatului, straturile se pot desprinde, iar la altitudini se pot semnala avalanse", adauga Florin Boboc.

La Sibiu si Mures, traseele sunt deschise

Traseele turistice montane, din judetul Sibiu, nu au fost inchise. "Noi am renuntat si nu am mai inchis traseele din muntii Fagarasului pentru ca e inutil. Practic nu exista reglementari. Recomandam insa turistilor sa nu urce la altitudini mai mare de 1.800 de metri pentru ca e vreme urata si viscol", spune Adrian David, seful Salvamont Sibiu. Turistii sunt sfatuiti sa nu urce pe traseele superioare cabanelor de la Negoiu, Barcaciu, Turnuri sau refugiului Suru. In zona Balea Lac se poate urca doar cu telecabina, de la Balea Cascada, Transfagarasanul fiind inchis. La Balea Lac stratul de zapada ajunge la 40 de centimetri si continua sa ninga, iar la Paltinis sunt 10 centimetri de omat.

Si salvamontistii din judetul Mures atrag atentia turistilor care vor sa se aventureze pe munte. " In Calimani si Gurghiu, zapada are cam 10-15 centimetri, deci vremea este nefavorabila pentru ture. Deocamdata niciun traseu nu este inchis. Vom putea sa spunem mai multe cam in 24-36 de ore", a declarat, ieri, Robert Kovacs, seful Salvamont Mures.

Nu plecati la drum neechipati

Salvamontistii le recomanda turistilor care urca pe traseele accesibile, in aceasta perioada a anului, sa fie echipati corespunzator. Turistilor nu trebuie sa le lipseasca bocancii si parazapezile, pentru a putea accede in zonele cu omat. Pentru ca temperaturile sunt deosebit de scazute la altitudine, imbracamintea adecvata este importanta. Turistii trebuie sa aiba haine groase, rezistente la apa si la vant, dar si bete telescopice, cu care sa isi poata sustine ascensiunea. Iubitorii muntelui nu trebuie sa uite sa isi ia provizii alimentare, dar si termosuri cu lichide.
2 decembrie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.