Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 14 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Va mai fi canicula pana pe 23 august! Interviu cu directorul de Prognoza al ANM, Aurora Bell

Va mai fi canicula pana pe 23 august! Interviu cu directorul de Prognoza al ANM, Aurora Bell

Codurile, galben, portocaliu sau rosu, fie ca sunt de vreme rea sau de canicula nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Fac parte din cotidian. Stim la ce se refera si cum sa ne raportam la ele si chiar daca in aceasta perioada avem impresia ca aceasta patura de caldura umeda ne este dusmanul cel mare, romanii trebuie sa stie ca, in acelasi timp, ne este si de foarte mare ajutor.

De ce? Pentru ca ne protejaza de seceta si nu permite uscarea vegetatiei in asemenea masura incat sa se inregistreze incendii ca cele din Rusia, a explicat in exclusivitate pentru "Adevarul", directorul de Prognoza al Administratiei Nationale de Meteorologie, Aurora Bell.

Ce ne asteapta in perioada imediat urmatoare? Caldura, caldura si iar cadura. Vestea buna este ca despre canicula nu vom mai vorbi decat pana in 23 august. Dupa aceasta data, zapusala va deveni amintire. 

Adevarul: Ati emis o noua avertizare de cod galben, de joi pana sambata. De unde vine acest val de caldura?

Aurora Bell: Din Asia Mica. 

Temperatura apei marii a ajuns la 30 de grade Celsius, timp de trei zile consecutiv. Meteorologii de la Centrul Regional Dobrogea au declarat ca este vorba despre o premiera. Este normal acest fenomen, de aici inante ar trebui sa ne obisnuim cu astfel de valori?

Temperatura ridicata a apei marii se datoreaza curentilor marini care persista dinspre Golful Odessa, un golf cu ape mici care se incalzesc repede si cu ape fluviale. Cand se vor schimba curentii marini vor reveni temperaturile mai coborate. Cu siguranta aceste valori nu sunt un record pentru litoralul romanesc, ci mai degraba persistenta zile in sir a valorilor de temperatura ridicate.

Anul 2010 este cel mai cald din instorie, cel putin de cand au inceput sa fie inregistrate temperaturile. Unii au atribuit acesta consecinta fenomenului El Ninho. Chiar daca sunt si voci care s-au declarat impotriva acestei teorii, recordul de temperatura nu poate fi contestat. Cum se rasfrange asupra tarii noastre acest lucru?

Previziunile despre anul 2010 pe care le-au facut unele centre de cercetare climatologica se refera la temperatura medie pe glob. Pentru Romania, un an record din punct de vedere al temperaturii a fost anul 2007, cand s-au inregistrat temperaturi de 44 grade C. Anul 2010, pana acum, in pofida iernii mai reci din Europa, confirma tendinta incalzirii globale. El Ninho este un fenomen al carui efect se suprapune peste incalzirea globala, nu este el in sine o cauza. Asupra tarii noastre efectul incalzirii globale poate fi observat in caracterul mai violent al furtunilor convective care s-a observat in ultimii ani.

Foarte multa lume este speriata de aceste temperaturi la extrema. La ce sa ne asteptam in continuare?

Nu sunt temperaturi extreme, anul acesta inca nu s-au atins temperaturi de 40 grade in Romania. Faptul ca lumea este speriata este cel mai probabil o consecinta a faptului ca presa informeaza mai mult decat in anii precendenti despre fenomenele meteorologice. Populatia percepe aceasta alertare mai degraba ca pe un pericol si nu ca pe o preventie binevenita.

In continuare, in zilele care urmeaza, ne asteptam la o persistenta a acestor valori mai ridicate de temperatura. Aceasta persistenta a caldurii pe parcursul a mai multor zile este de fapt "pericolul" la care suntem expusi. Corpul uman nu apuca sa se mai odihneasca. De aceea Administratia Nationala de Meteorologie a emis atentionare cod galben pentru toata tara. Daca perioada de canicula va continua, vom prelungi aceasta atentionare, iar daca valorile de temperatura peste 37 de grade vor persista in anumite regiuni, vom intensifica gradul de alerta pentru ca oamenii sa poata sa-si planifice activitatile din cursul zilei astfel incat sa evite orele de canicula.

Cat o s-o mai tinem din canicula in canicula, ne puteti da o veste buna?

"Vestea buna" este ca vara se termina pe 23 August. Chiar daca pana atunci este posibil sa induram temperaturi mai ridicate, dupa aceasta data vara nu mai are "putere".

Si in anii precedenti au fost valori de temperatura destul de ridicate, dar impresia oamenilor este ca erau mai usor de suportat. Ce inseamna indicele de confort termic si depasirea pragului critic de 80 de unitati?

Corect! Fata de alti ani acum ne pare totul mai greu de suportat deoarece umezeala este crescuta, dand senzatia de "zapuseala", de disconfort termic. Indicele Temperatura -Umezeala (ITU) se refera la efectul combinat al temperaturii si al vaporilor de apa din aer. Senzatia de disconfort se instaleaza la persoanele mai sensibile inca de la 70 de unitati, iar valoarea de 80 este un prag de alerta. Pe de alta parte, prezenta vaporilor de apa are si un rol pozitiv: temperatura nu creste excesiv, iar vegetatia nu se usuca, astfel ca suntem mai feriti de pericolul incendiilor de padure. 

Chiar daca acum suferim din cauza caniculei, multa lume se intreaba cum va fi iarna care vine, cea trecuta n-a fost foarte prietenoasa? 

Iarna trecuta, un pic mai rece, mai viforoasa si mai inzapezita decat cele precedente, incepea sub auspiciile acelorasi prognoze record pentru 2010 - cel mai cald an din istorie; este poate cel mai bun exemplu pentru ca sa putem sa intelege faptul ca fenomenul de incalzire globala are variatii regionale.

Nu putem oferi publicului acum o prognoza care sa fie utila, asa cum prognoza Centrului European ca anul 2010 va fi cel mai cald in istoria inregistrata a lumii - desi corecta!- nu ne-a folosit anul trecut ca sa putem anticipa o iarna autentica!
12 august 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.