Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Rusia in flacari

Rusia in flacari

Bilantul incendiilor de padure, provocate de temperaturile caniculare, a ajuns la 50 de morti n incendiile s-au extins si in Ucraina.

Bilantul incendiilor de padure care afecteaza Rusia a ajuns la 50 de morti, a anuntat, ieri, Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, in timp ce canicula nu da semne de scadere in intensitate. Zeci de mii de pompieri, militari si salvatori continua sa lupte impotriva incendiilor de padure, care devasteaza mii de hectare in partea de vest a tarii, afectata, de la inceputul lui iulie, de o canicula fara precedent.

In plus, fumul degajat de la incendiile de padure a inceput sa se imprastie in capitala rusa, ieri mirosul de fum fiind mai putin intens decit cu o zi inainte. Vizibilitatea pe autostrazi era suficienta, dar si pe aeroporturi, care functioneaza in regim normal.

Rafale de vint cald au raspindit, miercuri, fumul inecacios produs de incendiile de padure si vegetatie peste tot in capitala, inclusiv la metrou. "In anumite statii de metrou, conductorii nu vedeau deloc ultimele vagoane ale trenului", potrivit cotidianului Komsomolskaia Pravda. Pe strazile din Moscova, numerosi trecatori purtau masti de protectie, iar altii aveau batiste umede la gura si la nas. "Miercuri a fost cea mai toxica zi din acest an", dezvaluie cotidianul Izvestia, subliniind ca dioxidul de carbon a ajuns, in atmosfera, la o concentratie care depasea de cinci ori valoarea normala.

Pompierii folosesc roboti pentru stingerea focului

Vara lui 2010 urmeaza sa bata toate recordurile de caldura la Moscova, de cind sint inregistrate temperaturile atmosferice, cu 130 de ani in urma, au anuntat serviciile meteorologice. O valoare istorica, in capitala, a fost inregistrata saptamina trecuta, cind s-au inregistrat 38,2 grade Celsius, dar care ar putea fi depasit in zilele urmatoare.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, care a decretat starea de urgenta in sapte regiuni, a ordonat masuri pentru protejarea instalatiilor strategice, in special cele nucleare, impotriva acestor incendii violente.

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a livrat roboti pentru a fi folositi la stingerea incendiilor de padure in zona centrului de cercetare nucleara din Sarov. Robotii mobili de tip EL-4 si EL-10 au fost creati pentru misiuni de recunoastere, monitorizare si stingere a incendiilor, precum si pentru indepartarea obstacolelor pe caile de acces in zonele afectate de incendii. Alti doi roboti MRK-RP au fost creati pentru misiuni de recunoastere prin intermediul unui sistem video, pentru transport si operatiuni de detectare si izolare a incendiilor.

Toate materialele radioactive si explozive de la centrul nuclear rus Sarov, situat la 500 de kilometri est de Moscova, au fost "evacuate", a anuntat Serghei Kirienko, directorul Rosatom, agentia atomica rusa. Oficialul a dat asigurari ca de acum nu mai exista nici un risc de accident nuclear, chiar daca flacarile vor atinge instalatiile acestui centru, cunoscut sub numele de Arzamas-16 si unde sint fabricate arme atomice inca din perioada sovietica.

Presedintele Ucrainei si-a intrerupt concediul

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si-a intrerupt concediul de odihna si a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului pentru securitate si aparare nationala, ca urmare a izbucnirii mai multor incendii de padure si a pericolului raspindirii acestora pe teritoriul tarii. "Presedintele si-a anulat toate evenimentele din aceasta saptamina si si-a intrerupt concediul ca urmare a necesitatii de prevenire a raspindirii incendiilor, care pot reprezenta o amenintare pentru viata cetatenilor", a precizat serviciul de presa al presedintiei de la Kiev. In ultimele 24 de ore, in Ucraina s-au produs 425 de incendii, cel mai mare fiind inregistrat la ocolul silvic din Novomoskovski din regiunea Dnepropetrovsk, a anuntat Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta.
6 august 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.