Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 3 august 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Specialistii avertizeaza: Urmeaza si alte furtuni geomagnetice - Apogeul activitatii solare va fi in 2013-2014

Specialistii avertizeaza: Urmeaza si alte furtuni geomagnetice - Apogeul activitatii solare va fi in 2013-2014

Soarele a erupt in ultima perioada nu o data, ci de patru ori, semn ca activitatea sa se inteteste, dupa aproape zece ani. Potrivit astronomului Leon Golub de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, este prima ejectie de masa coronara care s-a indreptat direct catre Pamant.

UPDATE Potrivit specialistilor de la Observatorul Geomagnetic National Surlari in cadrul Institutului Geologic al Romaniei maximul activitatii solare va avea loc in perioada 2013-2014, cand astfel de eruptii solare pot avea loc si de 2-3 ori pe zi. 

Potrivit reprezentantilor Observatorului Geomagnetic Surlari,  eruptia solara de pe 3 august  o eruptie de clasa C2 (medie), care "a imprastiat in spatiul extraterestru plasmasub forma unui vant solar ce a interactionat cu magnetosfera terestra in data de 4 august cand, la observatorul Sulari, a fost inregistrata o furtuna geomagnetica minora". 

Potrivit aceleiasi surse, "forma severa a furtunii a fost observata doar in intervalul triorar 9-16, cand indicele activitatii geomagnetice a atins nivelul 6 din maxim 9". Futuna si-a pierdut intre timp din intensitate. 

Pentru informatii suplimentare puteti suna la 021/30.60.480, persoana de contact Anca Isac. 

"Activitatea geomagnetica si efectele ei - distrugerea retelelor de transport pentru energie electrica, intreruperea sau distorsionarea comunicatiilor prin radio, distrugerea satelitilor de comunicatii  etc. - nu a depasit amplitudinea unor furtuni magnetice mult mai ample, cum au fost cele din 1859, 1989, 2000 si 2003", se mai arata in comunicatul Observatorului Geomagnetic Surlari din cadrul Institutului Geologic al Romaniei .

Observatorul Geomagnetic National Surlari este unul dintre observatoarele planetare care monitorizeaza campul magnetic de aproape sapte decenii si are printre obiectivele sale prioritare cercetarea influentei fluxului radiatiei solare complexe asupra spatiului inconjurator al Pamantului. 

Ultima perioada de maxima activitate a Soarelui a avut loc in 2001.

Radiatiile nu ajung aproape niciodata pe pamant, insa, particulele pot afecta satelitii. Specialistii sunt de parere ca un astfel de eveniment a dus la defectarea satelitului Galaxy 15 in acest an. 

Eruptiile solare au aruncat in spatiu tone de plasma, adica atomi ionizati, care lovindu-se de campul magnetic al Pamantului au produs o serie de aurore boreale impresionante. Ultima astfel de eruptie a avut loc duminica.

Potrivit examiner.com, ejectia coronara a fost surprinsa de Solar Dynamics Observatory de la NASA, o sonda spatiala lansata in luna februarie, 2010, si care produce imagini de mare rezolutie, atat pentru lumina din spectrul vizibil, cat si in infrarosu si ultraviole.

Statele din America de Nord au mai multe sanse sa vada aurora, deoarece polul geomagnetic al Pamantului se afla in nordul Canadei si nu la Polul Nord. Statul american Michigan s-a bucurat miercuri noaptea de un adevarat spectacol de lumini.

De obicei, doar regiunile din apropierea Arcticii pot vedea luminile colorate in rosu si verde ale aurorei, insa, furtunile solare puternice  le imping de data aceasta inspre sud.
5 august 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.