Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Un "tsunami solar" se indreapta spre Pamant

Un "tsunami solar" se indreapta spre Pamant

Specialistii de la NASA au avertizat ca planeta ar putea resimti efectele unei explozii masive solare, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute Explozia ar putea bloca satelitii, retelele electrice sI comunicatiile.

In cursul zilei de duminca pe Soare s-a produs o uriasa eruptie magnetica care a fost declansata de o pata solara, numita simplu 1092. Observatoarele spatiale au reusit sa surprinda atat eruptia solara cat si un filament cu lungimea de 100.000 de kilometri (filamentul este format din plasma care se intinde pe lungimea unei bucle magnetice). Se pare ca pata solara 1092 este atat de mare pe fotosfera Soarelui incat poate fi observata de pe Pamint, la rasarit, fara sa fie nevoie de un filtru solar special sau telescop. Pata solara responsabila pentru uriasa eruptia magnetica poate fi vazuta cu ochiul liber, fara ajutorul unui telescop sau filtru special si apare intr-o imagine facuta public de discovery.com, realizata in Blairgowrie, o suburbie a orasului Johannesburg din Africa de Sud, de catre Oleg Toumilovitch. Explozia, denumita "eruptie masiva in coroana solara", a avut ca directie Pamantul, creindu-se astfel un "tsunami solar" care, spun expertii, ar putea lovi puternic scutul magnetic natural care protejeaza planeta. "Aceasta este prima eruptie majora directionata catre Pamant, de o buna bucata de vreme", a declarat Leon Golub, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian.

Comunicatiile sunt in pericol

Dupa eruptia de duminca, astronomii din toata lumea asteapta rezultatele impactului cu Pamantul a plasmei desprinse din coroana solara.  "Artificiile solare" semnalate week-end-ul trecut au fost inregistrate de mai multi sateliti, inclusiv de Observatorul Dinamicii Solare al NASA. Oamenii de stiinta avertizeaza ca o astfel de eruptie solara majora ar putea distruge sateliti si ar putea afecta energia si comunicatiile de-a lungul globului. Este de asteptat ca explozia sa duca la formarea aurorei boreale spectaculoase. Un alt efect posibil ar putea fi inregistrarea unor valuri de temperaturi extreme. Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob.

In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurorele boreale. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii, dar si sateliti. Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.
4 august 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.