Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Medicii recomanda evitarea expunerii excesive la soare, altfel pot aparea suferinte grave

Medicii recomanda evitarea expunerii excesive la soare, altfel pot aparea suferinte grave

Specialistii in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii recomanda evitarea expunerii excesive la solare, intrucat radiatiile ultraviolete pot provoca diferite tipuri de cancer de piele, arsuri, cataracta si alte boli ale ochilor, cat si reducerea eficientei sistemului imunitar.

Potrivit specialistilor, expunerea excesiva direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele, cum ar fi melanomul, arsuri si imbatranire accelerata a pielii, cataracta si alte boli ale ochilor, dar si reducerea eficientei sistemului imunitar.

"Cu toate ca exista dovezi care evidentiaza beneficiile pentru sanatate si rolul important in producerea de vitamina D la expunerea in cantitati mici la radiatia UV, specialistii atentioneaza asupra utilizarii corecte a produselor pentru protectie solara si alegerii unei metode eficiente de protectie pentru expunerea in conditii de siguranta la radiatiile UV solare", se arata intr-un comunicat de marti al Ministerului Sanatatii.

Pentru a preveni aparitia unor suferinte, oamenii trebuie sa evite expunerea directa la razele solare intre orele 11.00 si 17.00, specialistii recomandand ca in acest interval sa stea la umbra.

In plus, medicii mai recomanda ca hainele sa acopere cat mai mult din suprafata corpului si sa fie din materiale usoare, de culoare deschisa. Capul trebuie sa fie acoperit obligatoriu cu palarie sau batic din bumbac, iar ochi sa fie protejati cu ochelari de soare.

Totodata, specialistii atrag atentia asupra faptului ca sugarii si copii nu trebuie expusi direct la soare, ci tinuti numai la umbra.

O alta problema importanta semnalata de specialisti vizeaza utilizarea corecta a produselor de protectie solara.

"Nu utilizati niciodata produsele pentru protectie solara ca unic mijloc de protectie, ci asociati produselor de protectie solara si alte mijloace de protectie, cum ar fi ochelari si palariile. Produsele pentru protectie solara nu trebuie sa fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele. Produsele pentru protectie solara nu trebuie sa fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare", a precizat sursa citata.

Produsul pentru protectie solara trebuie adaptat tipului de piele si conditiilor de expunere. Acesta trebuie sa protejeze de radiatiile UVB si UVA, precum si sa fie aplicat in cantitate mare pentru protectie solara si dupa fiecare baie.

Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in anul 2000 au fost diagnosticate, la nivel mondial, peste 200.000 de cazuri de melanom, au existat 65.000 de decese asociate cu melanomul si aproximativ 18 milioane de oameni au orbit din cauza cataractei, dintre aceste cazuri cinci la suta fiind direct atribuibile expunerii la radiatiile UV.

In anul 2007, datele Centrului de Statistica Medicala au relevat in Romania o incidenta a melanomului de 1,1 la 100.000 de locuitori, la ambele sexe.

Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod galben de canicula pentru Bucuresti si 21 de judete din estul, sudul si sud-estul tarii, unde pana miercuri temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 de grade si izolat chiar si 37 de grade, iar indicele de confort termic va depasi pragul critic de 80.
3 august 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.