Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 25 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Dunarea face prapad

Dunarea face prapad

Peste 500 de gospodarii au fost evacuate dupa ruperea unor diguri n aflat in zona, premierul a constatat ca e mai rau decit la inundatiile din 1970.

Dupa Moldova, potopul loveste Dobrogea

Prefectura Tulcea a continuat, si ieri, evacuarea persoanelor si a animalelor din zona Ceatalchioi Salceni, dupa ce Dunarea a rupt digul local Calin-Podisca pe o lungime de 40 de metri. Cresterea nivelului apei in localitatea Ceatalachioi a facut ca totalul locuintelor inundate sa ajunga la 60, iar cel al gospodariilor afectate la 187, fiind distruse sau daramate 21 de case. Primaria, scoala, postul de politie si caminul cultural au fost inundate. Din zona afectata au fost evacuate 128 persoane, insa 50 de localnici au refuzat sa-si paraseasca gospodariile.

Zeci de persoane au fost evacuate, de asemenea, din localitatile constantene Garliciu-Ciobanu, dupa ce digul de aparare care proteja zona s-a spart, sambata seara. Autoritatile locale au estimat inundarea a peste 20 de gospodarii si au dispus evacuarea populatiei din casele expuse pericolului. Intre timp, avertizarea hidrologica de cod rosu pe Dunare, precum si pe Prut, a fost prelungita pana duminica viitoare.

"Nivelul pagubelor si al prejudiciului provocat de inundatii e mult mai mare decat in 1970, iar din nefericire apele sunt inca acolo. Aici (in Tulcea, n.r.) apele sunt inca acolo, nu s-au retras, ca in Moldova, si nu putem incepe reconstructia. Felicit autoritatile locale pentru ca au reusit sa evite pierderea de vieti omenesti", a declarat, ieri, premierul Emil Boc, la finalul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta din Tulcea. El a promis finantare pentru refacerea sistemului
 de diguri si consolidarea portiunilor erodate de recentele inundatii.

De amenintarea apelor nu au scapat nici vecinii de peste Prut. Apele raului au afectat 85 de localitati din Republica Moldova, iar 566 de case au fost inundate. Cel mai mult au avut de suferit raioanele Hincesti, Ungheni si Nisporeni (centru), iar aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate. Doua persoane din satul Nemteni s-au inecat, anunta Serviciul Protectiei Civile si a Situatiilor Exceptionale. Cele mai afectate sunt satele Obileni, Nemteni, Sarateni si Cotul Morii din raionul Hincesti, unde activeaza si un detasament al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta din Romania.

12 iulie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.