Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 9 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Lucrarile hidrotehnice din Romania cresc riscul de inundatii in Delta

Lucrarile hidrotehnice din Romania cresc riscul de inundatii in Delta

Riscul de inundatii in partea ucraineana a Deltei Dunarii este legat de lucrarile hidrotehnice efectuate in Romania, in vederea adancirii si extinderii albiei fluviului, afirma ecologistii ucraineni, citati de Interfax Ucraina, in pagina electronica.

"Analizele efectuate in 2009 - 2010 ne ofera baze pentru a spune ca activitatile Romaniei de dezvoltare a propriei infrastructuri de transport in Delta Dunarii au influenta negativa considerabila asupra situatiei ecologice din Delta Dunarii si reprezinta o amenintare pentru teritoriul Ucrainei si pentru poporul ucrainean", a declarat presedintele Ligii ecologiste ucrainene, Tetiana Timosko.

Ea a adaugat ca schimbarile cele mai importante in regimul hidrologic al Deltei Dunarii se datoreaza lucrarilor hidrotehnice de amploare de pe teritoriul Romaniei. "Avem o situatie in care Romania a efectuat lucrari hidrotehnice pe scara larga timp de aproape 50 de ani. Lucrarile au legatura cu modificarea, adancirea si largirea albiei, dezvoltarea de canale artificiale, inclusiv pe teritoriul rezervatiei biosferei Dunarii", a spus Timosko, reamintind ca lucrarile ucrainene de adancire a canalului Dunare - Marea Neagra au fost criticate de institutiile europene.

Cu toate acestea, Timosko afirma ca lucrarile efectuate in Romania nu pot fi controlate de Ucraina si acuza Romania ca nu respecta prevederile Conventiei Espoo si nu informeaza Kievul in legatura cu lucrarile efectuate, care ar modifica si cursul Dunarii. Totusi, conform Interfax, Ucraina nu a transmis nici o notificare oficiala.

"Trebuie sa ne trezim si sa incepem sa aparam interesele nationale ale Ucrainei. Trebuie sa invatam sa aparam interesele Ucrainei, indiferent de dorintele sau vointa altor tari", a spus ea, precizand ca Liga ecologista ucraineana a transmis un set de propuneri Guvernului, Minsiterului de Externe, Ministerului Mediu si Comitetului de stat pentru ape.

9 iulie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.