Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 14 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cod rosu in estul judetului Iasi: Prutul a darimat 100 de case

Cod rosu in estul judetului Iasi: Prutul a darimat 100 de case

Alarma pe Prut si Jijia; apele au daramat 100 de case, dar de pe malul basarabean. In Iasi, la Gorban si Popricani, cateva sute de hectare de pasuni au fost inundate.

Siretul a revenit in matca. Incepand de marti noaptea, in schimb, Prutul a inceput sa rupa digurile. Sute de hectare de pasune au fost inundate la Iasi. Prapadul a ocolit judetul doar pentru a se abate pe partea basarabeana. Sute de case sunt in ape in Moldova.

Agentiile de stiri anunta ca in satele de peste Prut de Gorban si Cotul Morii, adica Dincu si Nemteni, apele au daramat peste 100 de case. Reprezentantii Administratiei Ape Prut au precizat ieri ca avertizarea hidrologica de cod rosu a fost prelungita pentru raul Prut. In noaptea de marti spre miercuri digul din dreptul localitatii Nemteni, din Basarabia, a cedat.

Conform declaratiilor oficialilor, in localitate apa a ajuns sa aiba pe alocuri 2-3 metri adancime. Potrivit ultimelor cifre, in Raionul Hircesti au fost evacuate 400 de pesoane, in timp ce 169 de case au fost inundate. Conform alesilor locali din judet, urgia apelor i-a ocolit deocamdata pe ieseni. "Cu Prutul nu am avut nici o problema. Jijia a inundat vreo 300 de hectare de pasune, dar din fericire acum apele sunt in descrestere si probleme deosebite n-am avut", a declarat Otonel Slabu, primarul din Popricani.

La Gorban in schimb, Prutul a provocat deja pagube, inundand o amenajare piscicola si circa 300 de hectare de pasune dupa ce a rupt Digul Pescarilor. "Daca mai creste Prutul ar putea fi puse in pericol o moara si doua locuinte. Digul la noi s-a rupt ieri in jurul orei 16.00. Acum a inceput sa scada apa, dar se pare ca este din cauza ca s-a rupt un dig peste Prut", a declarat consilierul local Constantin Lupei.

"Acum in tronsonul Stanca-Drinceni, pe raza judetelor Botosani-Iasi-Vaslui s-a pastrat cod rosu. La Stanca, Prutul a scazut la 400 de la 442 de centimentri, fiind facute evacuari controlate din baraj de 720 de metri cubi pe secunda. Pe sectorul Ungheni-Drinceni este in crestere cu 2-3 centimetri", a declarat Mihaela Pavel de la Administratia Ape Prut.

8 iulie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.