Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 20 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Rezista sau nu digul?

Rezista sau nu digul?

Viceprimarul Galatiului cere inundarea Insulei Mari a Brailei si nu crede ca digul va rezista. Dimpotriva, dupa calculele lui Basescu, nu ar fi motive de ingrijorare: "Adun debitul Prutului cu al Dunarii si cu al Siretului si nu-mi iese inundatie".

Digul de protectie a orasului Galati, lung de 4,5 kilometri si inalt de 1,5 metri, a fost finalizat, ieri, in prezent lucrandu-se doar la consolidarea lui si la evacuarea apelor care se infilitreaza in anumite puncte. In prelungire, pe doua strazi ale cartierului Valea Orasului exista hidrobaraje care au la baza peste 250.000 de saci cu nisip. Conform autoritatilor locale, daca digul de la Galati va ceda va fi inregistrat cel mai mare dezastru urban de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Autoritatile locale spun ca se va impune evacuarea a aproximativ 8.000 de persoane din zona inundabila. Cel mai sceptic din randul autoritatilor locale este viceprimarul municipiului Galati, Nicusor Ciumacenco, care sustine ca nu va fi suficient pentru protectia oamenilor. Ciumacenco arata ca varianta spargerii digului pe malul tulcean, la Cotu Pisicii, ar trebui in continuare luata in calcul de catre Guvern. "Daca nivelul Dunarii va ajunge la 690 de centimetri, exista pericolul ca sistemul de pompare a apelor din canalizare sa pice si asa, cum se lucreaza cu doua pompe din patru, de la Statia de Pompare 13 iunie. Si in acel moment apa din Dunare ar putea iesi in Valea Orasului, prin sistemul de canalizare. De aceea raman la ideea ca Guvernul ar trebui sa ia in calcum masura extrema in caz ca ajunge apa in Valea Orasului si sa dea drumul la digul de la Cotu Piscii", a declarat viceprimarul Nicusor Ciumacenco.

Dunarea depasea cotele istorice din 2006, marti, la Braila, Galati si Fetesti, iar nivelul maxim se va inregistra vineri la Galati, cu 687 de centimetri, o situatie dificila fiind inregistrata si pe Prut, pe sectorul Ungheni-Prisacani, unde presiunea apei asupra digurilor se va mentine mult timp.

Basescu: "Mie nu-mi iese inundatie"

Basescu a inspectat digul construit pentru apararea municipiului Galati si le-a spus jurnalistilor, intrebat fiind cum i se pare constructia, ca aceasta este singura solutie. Parerea lui este ca rezista. Presedintele are o metoda proprie: "Adun debitul Prutului cu debitul Dunarii si cu debitul actual al Siretului si nu imi iese inundatie".  La insistentele unui jurnalist, care l-a intrebat despre varianta spargerii digului de la Cotu Pisicii, presedintele, care se urcase deja in masina, a facut un semn cu mana, de respingere, spunand: "Hai, lasa, Doamne fereste sa se ajunga la asta!", reiterand ca digul de la Galati va rezista.

Planul B

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, se declara convins ca digul ridicat va rezista. Dar, planul B, spargerea digului la Cotu Pisicii este pregatita. Luni a fost trimisa, cu un elicopter, o echipa de pirotehnisti, iar impreuna cu reprezentanti de la Apele Romane a fost stabilita zona in care s-ar putea crea o bresa in dig daca situatia o va impune. Blaga arata ca, intr-o astfel de situatie, cinci localitati si 30.000 de hectare de teren agricol ar fi partial inundate, iar aproximativ 7.000 de persoane vor fi afectate. Potrivit lui Blaga, nu se va pune problema de evacuare, dar chiar daca s-ar pune, situatia este sub control, "se stie unde vor merge" oamenii - in scoli, camine - sunt provizii pregatite.

7 iulie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.