Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Inundatiile ne scumpesc mancarea cu peste 8%

Inundatiile ne scumpesc mancarea cu peste 8%

Calamitatile naturale din acest an au distrus peste 15% din culturile de cereale, motiv pentru care agricultorii spun ca pretul alimentelor se va majora substantial. Datele oficiale arata dezastruos: ploile, grindina si furtunile au devastat 232.126 de hectare de terenuri cultivate in special cu grau, porumb si floarea-soarelui.

Anul 2010 ar putea fi unul dintre cei mai slabi ani agricoli din ultimul deceniu, ca urmare a calamitatilor naturale care au distrus o buna parte din culturile agricole. Toate, cumulate, au distrus, pana ieri, 232.126 de hectare de terenuri agricole, dintr-un total de maximum sapte milioane cat au fost cultivate, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.

Principalele efecte ale calamitatilor vor fi apelarea la importuri cumulate cu majorari de preturi de aproximativ 8%, sustin agricultorii. "In urmatoarele saptamani vom asista la o scumpire a produselor agricole cu aproximativ 8% din cauza faptului ca sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La aceasta catastrofa naturala se adauga lipsa subventiilor pentru acest an", a declarat Stefan Niculae, presedintele federatiei Agrostar.

El mentioneaza ca, in aceste conditii, agricultorii sunt lipsiti de orice resursa financiara pentru campania agricola din toamna, ceea ce inseamna ca vor fi afectate si productiile de anul viitor, astfel ca agricultura nu va putea contribui la relansarea economica a tarii.

Grau mai putin

De aceeasi parere este si Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli (LAPAR), care se asteapta, totodata, ca productia de grau sa scada la jumatate fata de anul trecut. "Va fi un dezastru! Anul trecut am avut o productie de grau de circa 3.000 de kilograme la hectar. Pentru acest an estimam aproximativ 4.000 de kilograme, dar daca ploaia s-ar opri acum, am realiza maximum jumatate din estimari", afirma Sitaru. Seful LAPAR spune ca scaderea productiei va duce la falimente in lant in randul firmelor care activeaza in agricultura.

"Alternativa este importul de cereale, iar dupa cum evolueaza cursul leu-euro, se va scumpi tot in acest an", afirma Sitaru. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivelul intregii tari au fost distruse 67.418 hectare de grau, dintr-un total de doua milioane de hectare cultivate si 73.450 de hectare cu rapita din 587.000 de hectare insamantate. De aseme­nea, au fost calamitate 34.517 hectare de porumb, dintr-un total de 2,2 milioane de hectare cultivate la nivel national.

Cu ochii pe cotele Dunarii

Principalii producatori interni sunt Racova Vaslui, detinuta de Adrian Porumboiu, TCE 3 Brazi, condusa de Culita Tarata, Agro Chirnogi, controlata de Jihad El Khalil, Comcereal Dolj, detinuta de Mihai Anghel, InterAgro, condusa de Ioan Niculae si Agrofam Fetesti, detinuta de Stefan Poienaru care lucreaza, cumulat, peste 230.000 hectare de terenuri agricole.

Dintre acestia, cel mai amenintat de inundatii este Culita Tarata, care lucreaza peste 60.000 de hectare in Insula Mare a Brailei. "Stam cu ochii pe cotele Dunarii. Ne-am mobilizat cu 400 de angajati, o suta de remorci, zeci de mii de saci de nisip, militari si autoritati. Pana acum au fost distruse 4.000 de hectare din cauza infiltratiilor de apa prin panza freatica", ne-a declarat Culita Tarata.

Sunt si producatori care nu au avut parte de inundatii, dar care au peste 25% din productie compromisa din cauza ploilor si a grindinei. "Nu putem baga combinele pe camp din cauza ploilor. Trebuia sa ne fi apucat deja de recoltatul graului dar nu am reusit pentru ca nu am terminat cu rapita, unde avem o productie medie de trei tone la hectar, cu 30% mai putin decat ma asteptam", a conchis Mihai Anghel, care lucreaza peste 25.000 de hectare in judetul Dolj. Totodata, Stefan Poienaru, care lucreaza aproximativ 17.000 de hectare in Balta Ialomitei, spune ca infiltratiile de apa i-au distrus peste o mie de hectare.

Cu toate acestea, Poienaru este relativ multumit de productia obtinuta pana acum. "Am recoltat 3.000 de hectar cu rapita si am avut o productie medie de 2.400 de tone la hectar, 5.000 de hectare cu orz, de unde am obtinut 5.000 de tone pe hectar si speram sa ajungem la o medie de peste 4.500 de tone pe hectarul de grau", spune Poienaru.

Zonele cele mai afectate

Judet  -  Hectare

Ialomita- 63.937
Arad- 27.116
Calarasi- 22.285
Suceava- 20.879
Arges- 19.811
Dambovita- 11.379
Botosani- 9.878
Teleorman- 6.391
Vaslui- 6.295
Sursa: Ministerul Agriculturii

7 iulie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.