Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 21 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Dunarea asediaza Galatiul

Dunarea asediaza Galatiul

Cel mai mare dig ridicat vreodata in Romania va fi construit pentru apararea Galatiului. Va avea 4,5 kilometri si va fi realizat cu 1400 de oameni in numai 48 de ore.

Scenarii de cosmar pentru locuitorii din Braila si Galati. Autoritatile luau ieri in calcul sa inunde controlat cele doua zone zilele urmatoare, cand este asteptat varful de viitura pe Dunare. Ambele solutii produceau insa pagube imense. Prima varianta presupunea evacuarea celor peste 5.000 de locuitori ai Insulei Mari a Brailei si inundarea controlata a zonei. Cel de-al doilea scenariu luat in calcul de autoritati este inundarea controlata a comunei Sendreni si a zonei joase din Galati, unde se afla circa 7000 de oameni. In aceste conditii, decizia luata de Ministerul de Interne a fost ridicarea unui zid imens care sa apare zona economica a municipiului Galati.

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, anuntat aseara ca solutia preferata pentru a tine sub control apele Dunarii este cea a ridicarii unui dig de 4,5 kilometri, inalt de 1,5 metri. "In 36 - 48 de ore il vom termina. Este prima masura pentru apararea Galatiului", a explicat Vasile Blaga. "Vom mobiliza 1.400 de oameni, jandarmi, lucratori ISU si militari de la Ministerul Apararii. Ne bazam si pe voluntari. Avem materiale si mijloace de transport suficiente, specialistii de la Apele Romane vor acorda asistenta pentru calitatea digului". Potrivit ministrului, Dunarea a atins cota de 672 cm la Galati, cu 11 centimetri peste cota istorica din 2006. Autoritatile au in vedere pentru urmatoarele zile cote de pana la 690 cm. Dunarea intra ieri pe cursul Siretului pe o lungime de aproximativ 20-25 km in amonte. "In situatia in care va trebui sa luam alte masuri, am luat in considerare toate incintele de pe Dunare. Varful viiturii este la Giurgiu si se propaga spre Calarasi. Ne-am concentrat spre Calarasi raul si Borcea, dar aici ar putea fi inundata autostrada, dar probabil nu vom apela la asta pentru ca ar fi 15 cm peste autostrada si s-ar intrerupe legatura Bucuresti-Constanta", a declarat ministrul Vasile Blaga, la finalul sedintei Comitetului de Situatii de Urgenta. Acesta a adaugat ca ultima situatie luata in calcul este "ruperea digului la Cotul Pisicii, ca Dunarea sa mearga pe vechiul senal, dar eu cred ca vom rezista la Galati cu digul pe care il construim. Convingerea mea este ca digul pe care il facem va rezista. Ruperea digului de la Cotul Pisicii este solutia extrema.", a aratat Blaga.

Ceusescu a inaltat doar un singur mal al Dunarii

Un motiv pentru care Galatiul a ajuns la un pas de inundare este faptul ca Nicolae Ceausescu a ridicat diguri pe un singur mal al Dunarii, iar de amenajarea celui de-al doilea a uitat. Astfel, avand in vedere ca o singura latura a cursului fluviului este indiguita, apa se revarsa pe malul opus si provoaca inundatii in cartierele aflate langa Port. "Ceausescu avea obsesia sa imprejmuiasca toate apele pentru a oferi cat mai multe terenuri agriculturii. Un astfel de caz s-a inregistrat cu malul tulcean din localitatea I. C. Bratianu, situat pe partea opusa muncipiului Galati. Astfel s-a ridicat un dig cu o inaltime de 7,58 metri pe partea tulceana a fluviului, in timp ce pe malul galatean indiguirile au ramas la 6,50 metri. Lunca Dunarii a fost taiata de aceasta indiguire, fluviul nu avea unde sa se mai reverse si era nevoit sa se inalte in propria albie", a declarat Romeo Candea, inginer in domeniul hidrotehnic. Digul de la I.C. Bratianu a fost finalizat la mijlocul anilor '80, insa atat regimul Ceausescu, cat si cele care i-au urmat au uitat sa inalte digul de pe malul galatean, pentru ca apa sa nu intre in municipiu. "A fost o mare prostie. Pe malul tulcean digul a fost ridicat la aproape 7,58 metri, iar la Galati a fost uitat la 6,50 metri. Normal ca Dunarea se revarsa in oras", a mai explicat Reomeo Candea. Pentru aceasta problema exista doua solutii, fie inaltarea digului din dreptul municipiului Galati pana la 7,50 metri, fie reamenajarea luncii Dunarii, care sa devina locul unde fluviul sa se reverse.

5 iulie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.