Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 20 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Fuga din calea apelor: evacuare generala pe cursul Siretului

Fuga din calea apelor: evacuare generala pe cursul Siretului

Autoritatile din Suceva si Neamt au ordonat evacurea tuturor localitatilor riverane Siretului. Se asteapta o viitura uriasa din Ucraina, care va dubla in cursul zilei de astazi debitul Siretului, cea mai grava situatie din ultimii zeci de ani.

Prefecturile din Suceava si Neamt au inceput ieri sa evacueze oamenii din toate localitatile riverane Siretului. In aceasta dimineata este asteptata o viitura uriasa din Ucraina, care va dubla practic debitul riului, de la 1.000 la 2.000 de metri cubi pe secunda. Surse din Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) precizeaza ca situatia pe Siret este "cea mai grava din ultimii ani, daca nu chiar zeci de ani". Aceiasi specialisti au mai prognozat faptul ca intregul sector romanesc al Siretului se va afla pentru un timp sub cod rosu de inundatii, nivelurile depasind, in anumite zone, chiar si cu doi metri cotele de pericol inainte de viitura asteptata din nord.

Cele mai impresionante masuri au fost luate in judetul Neamt, unde prefectul a dispus aseara evacuarea a peste 11.313 persoane din sapte comune si din cartierul Nicolae Balcescu al municipiului Roman. Totodata, se fac diguri de protectie din saci cu nisip in orasul Bicaz.

De asemenea, aseara, autoritatile mai luau in calcul evacuarea a citeva sute de persoane din sapte localitati din judetul Botosani, aflate in zona inundabila Mihaileni -Tudora.

Inundatiile au facut victime in mai multe judete din tara. Doar in noaptea de luni spre marti, 14 persoane din Botosani, Suceava si Iasi si-au pierdut viata. Orasul Dorohoi a fost maturat de ape luni seara, in urma unor furtuni puternic. Sapte persoane au murit si numeroase alte persoane din localitati ale judetului Botosani au fost evacuate in urma ploilor torentiale. Numarul persoanelor afectate este de peste 10.000, sustin serviciile de urgenta.

Premierul Boc, huiduit de localnici la Dorohoi

Premierul Emil Boc a fost huiduit ieri dupa-amiaza de localnici din Dorohoi, unde a mers sa vada urmarile inundatiilor. Oamenii l-au huiduit si i s-au plins de lipsa salariilor si a locurilor de munca, citiva dintre ei strigind: "Fie-va mila, domnule Boc", "Mai bine taiati-ne 100% decit sa ne lasati asa". La un moment dat, premierul a fost oprit de o femeie care i-a spus ca locuinta sa, in care stateau 13 persoane, a fost distrusa complet de viituri. Premierul i-a raspuns: "Avem citeva case modulare. Din putinul pe care il avem o sa va ajutam". Boc a mers si la primarie, unde a avut o intrevedere, cu usile inchise, cu autoritatile locale, iar la iesire a fost oprit de cinci-sase tineri care i-au reprosat lipsa locurilor de munca si i-au spus ca "de la Stefan cel Mare o sa porneasca revolutia". Boc le-a raspuns: "Lasati ca scoatem noi tara la capat", punindu-i mina pe umar unuia dintre tineri. Premierul a anuntat ca vor fi alocate cite 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor si ca, de la caz la caz, vor fi alocate fonduri si altor familii. Potrivit premierului, ieri, la nivel national existau 2.400 de persoane evacuate in urma inundatiilor. Inundatiile au afectat pina ieri 1728 de gospodarii  si anexe gospodaresti, 1977 de locuinte si 23 de obiective socio-economice.

Blaga: "Pagubele inundatiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB. Vom apela la Fondul de Solidaritate UE"

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a spus, la videoconferinta cu prefectii, ca pagubele inundatiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB, peste 700 de milioane de euro, ceea ce inseamna foarte mult, anuntind ca se va apela la Fondul de Solidaritate al UE. Blaga a precizat ca institutia pe care o conduce a inceput demersurile pentru accesarea Fondului de Solidaritate pus la dispozitie de Uniunea Europeana si le-a cerut prefectilor si subprefectilor sa faca o evaluare exacta a pagubelor produse de inundatii, pentru ca vor veni experti care vor verifica datele comunicate. ''Pagubele nu vor atinge in niciun caz suma de trei miliarde de euro, dar vor fi mai mari decit 0,6% din PIB, ceea ce inseamna foarte mult. Rog o evaluare exacta a pagubelor, in maxim 10 zile de la stabilizarea situatiei, pentru ca vor veni experti ai Uniunii Europene si vor verifica'', a spus Blaga .

30 iunie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.