Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / 2010 ar putea fi cel mai cald an din istorie

2010 ar putea fi cel mai cald an din istorie

Anul 2010 ar putea fi cel mai cald an din istorie, au avertizat oamenii de stiinta de la NASA, care au analizat masuratorile temperaturilor de pe suprafata Pamantului, relateaza The Times.

In urma masuratorilor, cercetatorii de la Institutul national de meteorologie (Met Office) si de la NASA au descoperit ca s-au inregistrat temperaturi aproape record in perioada ianuarie - aprilie, iar aceasta tendinta ar putea continua pentru restul anului.

"Media temperaturilor globale in ultimele 12 luni a fost cea mai mare din ultimii 130 de ani", a declarat directorul Institutului Goddard al NASA pentru studii spatiale (GISS).

"A fost o iarna rece in Europa, dar, global, perioada ianuarie - martie a fost unul dintre cele mai calde sapte inceputuri de an. Exista 50% sanse ca acest an sa fie cel mai cald inregistrat vreodata", a afirmat Vicky Pope, directorul pentru schimbare climatica de la Met Office.

Temperatura medie globala se bazeaza pe masuratori facute de mii de statii de monitorizare si de sateliti. Aceste masuratori sunt stranse si analizate independent de Met Office, GISS si Centrul national de date climatice din Carolina de Nord.

Incalzirea nu este cauzata numai de schimbarea climatica, ci si de o schimbare temporara a curentilor din Pacific, cunoscuta la El Nino, care au determinat oceanul sa elibereze cantitati mari de caldura in atmosfera.

Desi, in Europa, termometrele au indicat valori foarte scazute in aceasta iarna, la nivel global, temperatura globala medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicata din ultimii 130 de ani, potrivit oamenilor de stiinta citati de cotidianul “The Times”. Totodata, acestia au avertizat ca 2010 se anunta a fi cel mai calduros an din istorie.

Potrivit directorului Institutului Goddard pentru Studii Spatiale (Giss) din cadrul NASA, James Hansen, decembrie si februarie au fost printre cele mai calduroase luni din intervalul ianuarie-aprilie.

Cercetatorii centrului independent Met Office si NASA vor publica in curand date care demonstreaza ca acesta tendinta ar putea continua pe tot parcursul anului.

Vicky Pope, din cadrul Met Office, a confirmat declaratiile reprezentantului NASA privind temperaturile ridicate inregistrate la nivel global, in iarna 2010, si a avertizat ca "acest an are peste 50% sanse sa fie cel mai cald din istorie".

Oamenii de stiinta sustin ca cresterea temperaturii medii la nivel mondial nu este cauzata doar de incalzirea globala, ci si de schimbarea temporara a curentilor din Pacific, care genereaza fenomenul cunoscut sub denumirea de El Nino. Acesta a permis eliberarea unei cantitati mari de caldura din ocean in atmosfera.

Temperatura medie globala se bazeaza pe masuratorile facute de mii de statii de monitorizare si sateliti. Acestea sunt inregistrate si analizate independent de Met Office, Giss si Centrul national pentru date privind clima din North Carolina, Statele Unite ale Americii.

Mai multe detalii:  www.adevarul.ro
24 mai 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.