Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Vulcanul Katla, un pericol mai mare

Vulcanul Katla, un pericol mai mare

Un alt vulcan, de cinci ori mai mare decat Eyjafjallajö-kull, ar putea erupe in Islanda, riscand sa provoace un adevarat dezastru.

Vulcanologul islandez Armann Hoskuldsson a declarat pentru cotidianul "Liberation" ca activitatea in zona Eyjafjallajökull poate provoca eruptia vulcanului Katla. Asa s-a intamplat de-a lungul istoriei.

S-a redeschis Aeroportul International insa nu sunt programate curse aeriene.

De cinci ori mai mare decat Eyjafjallajökull, vulcanul Katla este considerat extrem de periculos. in 1918, eruptia sa a durat aproape o luna, provocand pagube considerabile.

Vulcanologul a atras atentia ca populatia din vecinatatea Katla trebuie evacuata in cel mult patru ore de la primele semne de activitate. Opinia ii este impartasita de alti geologi, care asigura totusi ca vulcanul Katla nu va erupe cat timp vecinul mai mic este activ.

Bucurie pentru ecologisti

In timp ce transportatorii aerieni se plang de dezastrul economic lasat in urma de norul vulcanic, ecologistii jubileaza. Cele patru zile in care avioanele au ramas la sol au dus la scaderea emisiilor de dioxid de carbon cu peste un milion de tone. Bucuria activistilor este de scurta durata.

Majoritatea tarilor din Europa si-au redeschis ieri spatiul aerian traficului, cel putin partial. in dimineata aceasta, chiar si cele mai precaute dintre tari (Italia, Elvetia, Franta si Marea Britanie) au reluat zborurile. Norul de cenusa ajunge astazi in Peninsula Coreeana, dar nu se prevad anulari de curse aeriene.

Mai multe detalii: www.adevarul.ro
20 aprilie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.