Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda va fi activ timp de cel putin 60 de ani

Vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda va fi activ timp de cel putin 60 de ani

Cercetatorii britanici considera ca vulcanul Eyjafjallajokull, a carui eruptie a dat peste cap traficul aerian din Europa, va fi activ in urmatorii 60 de ani, varful de activitate al acestuia fiind asteptat in jurul anului 2030, relateaza Ukrainian Globalist.

Potrivit specialistilor, vulcanul situat la 200 km est de capitala Islandei, Reykjavik, a inceput sa erupa fara schimbari perceptibile in ultimii zece ani, insa si-a facut simtita prezenta prin cutremure.

Ultima miscare telurica a avut loc la sfarsitul lunii mai 2008, avand o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter si epicentrul la numai 50 km de Reykjavik.

Vulcanul intrase de acum mai bine de un an in faza activa, iar la 14 aprilie a erupt, au explicat oamenii de stiinta.

Expertii au emis un avertisment cu privire la multiplicarea eruptiilor vulcanului si cutremurelor in Islanda.

Analizand activitatea vulcanica si seismica recenta, expertul Thorvaldur Thordarson, de la Universitatea britanica Edinburgh, estimeaza ca vulcanul din Islanda a intrat intr-o noua faza activa, care va dura cel putin 60 de ani, iar varful acestei activitati este de asteptat in perioada cuprinsa intre 2030 - 2040.

Potrivit lui Thordarson, in timpul ciclurilor cu activitate inalta eruptiile vulcanice devin nu doar mai frecvente, ci si mai intense. Astfel, cele mai distrugatoare eruptii din Islanda s-au produs in anul 1783. Atunci, lava a acoperit o suprafata de 565 de kilometri patrati.

Anterior, vulcanul Eyjafjallajokull a inceput sa erupa in decembrie 1821, iar eruptia a durat pana in ianuarie 1823, aminteste publicatia citata.

In anul 1998, vulcanologul Gudrún Larsen, de la Universitatea Islandei din Reykjavik, a analizat date din istorie si mostre de straturi de lava din ultimii 800 de ani, ajungand la concluzia ca activitatea vulcanica trece in Islanda prin cicluri de intensitate ridicata si scazuta, potrivit New Scientist.

Varful acestor cicluri este probabil direct legat de succesiunea de cutremure, care slabesc tensiunea asupra faliilor tectonice din apropierea Islandei.

Oamenii de stiinta islandezi au demonstrat ca ghetarul Vatnajokull din Islanda, sub care sunt ascunsi doi vulcani foarte activi, Bardarbungar si Grímsvötn, a explodat de 6-11 ori la fiecare 40 de ani in timpul ciclului de activitate intensa, si doar de trei ori in decurs de 40 de ani in perioada de activitate redusa. si in alte regiuni din Islanda se poate remarca aceeasi frecventa a eruptiilor.

Mai multe detalii: www.adevarul.ro
20 aprilie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.