Ne cerem scuze pentru problemele tehnice aparute in ultima perioada. Din pacate va mai dura putin pana vom putea sa va oferim din nou datele meteo cu care v-am obisnuit. Pana atunci aveti acces in continuare la prognoze, avertizari si alte articole utile.
Revenim in curand.
Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 octombrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Urmeaza o mica epoca glaciara?

Urmeaza o mica epoca glaciara?

Oamenii de stiinta sustin ca eruptiile de o asemenea amploare din Islanda pot avea efecte care dureaza intre doi si patru ani. Specialistii au avertizat ca eruptia vulcanului din Islanda ar putea dura cateva luni si chiar un an, in functie de cum este aprovizionat vulcanul din rezervorul de magma.

In urma cu mai bine de doua secole, eruptiile au avut consecinte catastrofale pentru conditiile climatice, agricultura si transport in toata emisfera nordica. Fisura vulcanica Laki din sudul Islandei a erupt timp de opt luni, de pe 8 iunie 1783 pana in februarie 1784, aruncand in atmosfera cenusa si gaze otravitoare care au devastat agricultura Islandei.

A urmat o foamete care a ucis un sfert din irlandezi. Norul de cenuse si particule de sulf a calatorit in intreaga emisfera nordica, cu efecte vizibile in Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Spania, America de Nord. In plus, navele nu au mai putut sa plece pe mare, iar agricultura a fost afectata intrucat eruptia a dus la o vara extrem de fierbinte. Intreruperea modelelor vremii a dus la o iarna foarte rece, urmata de o primavara plina de inundatii care au luat alte vieti.

Meteorologul Viorica Dima a explicat ca vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt si in 1821, fenomenul durand mai bine de un an, iar vulcanii din Islanda sunt responsabili si pentru un alt fenomen important din istoria moderna. "In perioada cunoscuta sub numele de "Mica Era Glaciara", cu varful in perioada 1645 - 1715, a crescut frecventa eruptiilor vulcanice puternice, care au corespuns cu cei mai reci ani din aceasta perioada, multi cercetatori considerind ca racirea climei in aceasta perioada se datoreaza in principal eruptiilor masive din Islanda", a declarat meteorologul Viorica Dima.

Situatia se poate repeta acum. Chiar daca norul se va disipa destul de repede, este posibil sa-i simtim totusi efectele, pe o perioada de timp mai indelungata, prin scaderea temperaturii globale. Particulele ajunse in stratosfera, la 10.000-11.000 de metri in sus, pot determina o scadere a radiatiei solare directe si, in consecinta, scaderea temperaturii globale. 
19 aprilie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.