Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Primul nor de cenusa a depasit Romania, dar se formeaza altul

Primul nor de cenusa a depasit Romania, dar se formeaza altul

Seful Agentiei Nationale de Meteorologie arata ca primul nor de cenusa a depasit teritoriul Romaniei ieri, la ora 5.00, insa un al doilea se formeaza si, pana joi, exista posibilitatea sa ne afecteze din nou. Companiile aviatice europene au testat norul de cenusa cu avioane fara pasageri. Concluzia lor este ca atmosfera este sigura si cer "reevaluarea imediata" a restrictiilor de zbor in Europa.

Primul nor rezultat din emisia vulcanica din Islanda a traversat deja Romania, iesind din tara ieri, la ora 5:00 dimineata, potrivit directorului ANM, Ioan Sandu. Si totusi, intrucat emisia nu s-a oprit, se formeaza in continuare un nor poluant, care coboara in parte si spre Europa. In aceste conditii, spune Sandu, Romania va fi mai ferita incepand abia de joi.

"Cea mai mare parte din emisie se duce pe directia vest-est, traverseaza partea de nord a continentului si se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboara spre Europa, in continuare", a spus Ioan Sandu. Aceasta situatie dureaza, insa, avertizeaza Sandu.
 
"Posibilitatea sa vina in continuare emisie de cenusa vulcanica spre Europa, deci si spre Romania, e mai mult pana joi. De joi, se schimba putin, apare dorsala Mediterana care blocheaza circulatia dinspre nord-vest, si Romania si sudul Europei sint mai ferite de noile emisii de cenusa, care continua sa vina", a mai explicat Sandu.

Comitetul guvernamental pentru situatii de urgenta a decis aseara ca traficul aerian sa fie deschis astazi, incepand cu ora 9.00 pe aeroporturile din Arad si Timisoara, iar incepand cu ora 15.00 ar putea fi deschise aeroporturile din Craiova, Bucuresti, Constanta, a declarat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Marin Anton.

Companiile aviatice sparg blocada vulcanului

Compania KLM a anuntat ieri ca un zbor test pe care l-a efectuat cu o zi inainte a decurs fara probleme, iar motoarele sau alte parti ale aeronavei nu au fost afectate de cenusa vulcanica. Operatorul olandez avea ieri programate noua zboruri test. "Nu am descoperit nimic neobisnuit si nici o neregularitate, lucru care arata ca atmosfera este curata si sigura pentru zbor", a declarat un purtator de cuvant al KLM. Zborul de sambata a avut loc la 13.000 de metri altitudine.

Sambata, un avion de pasageri al companiei Lufthansa, fara calatori la bord, a zburat intre Munchen si Frankfurt, in ciuda faptului ca spatiul aerian german este inchis pentru zboruri comerciale din cauza norului de cenusa vulcanica. Avionul de pasageri a zburat la circa 3.000 de metri altitudine, mult sub cea de croaziera obisnuita (10.000 de metri altitudine). Alte noua zboruri au fost efectuate sambata de Lufthansa, care a anuntat ca inspectiile ulterioare n-au indicat "stricaciuni la parbrizul cabinei, la fuselaj si niciun fel de impact la motoare".

Principala asociatie a companiilor aeriene europene si cea a administratorilor de aeroporturi au cerut ieri "o reevaluare imediata" a restrictiilor de zbor impuse in Europa. Apelul AEA, din care fac parte 36 de companii aeriene europene, a fost semnat si de ACI, asociatie care reprezinta majoritatea aeroporturilor europene.
 
"Desi companiile aeriene si aeroporturile europene considera securitatea drept o prioritate absoluta, isi pun intrebari in legatura cu proportiile restrictiilor de zbor impuse in prezent", adauga AEA si ACI. "Eruptia vulcanului islandez nu este un eveniment fara precedent, iar procedurile aplicate in alte parti ale lumii in cazul eruptiilor vulcanice nu par sa implice tipul de restrictii impuse in prezent in Europa", apreciaza cele doua asociatii.

Norul de cenusa, mai pagubos decat atentatele din 11 septembrie 2001

Inchiderea spatiului aerian a determinat ieri anularea a 83% dintre zborurile din Europa, doar 4.000 de avioane urmind sa circule, de la 24.000 in mod normal, un numar de 63.000 de curse fiind anulate. Impactul economic al norului de cenusa vulcanica ce inchide aeroporturi si anuleaza zeci de mii de zboruri in Europa va creste puternic si va fi din ce in ce mai semnificativ cu cit se prelungeste criza, iar cel mai pesimist scenariu arata ca ar putea afecta cu 1-2 puncte procentuale cresterea PIB.
 
Calatoriile aeriene si turismul genereaza circa 5% din Produsul Intern Brut global, adica circa 3.000 de miliarde de dolari, Europa fiind responsabila pentru o treime din acest volum, majoritatea traficului avind loc in lunile de vara. Pierderile suferite de traficul aerian mondial din cauza norului de cenusa eliberat in atmosfera de eruptie le depasesc pe cele inregistrate dupa atentatele din 11 septembrie 2001, a apreciat Organizatia Aviatiei Civile Internationale.
19 aprilie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.