Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 26 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Spatiul aerian ramane inchis pana luni la 12.00 / Emil Boc: "Populatia nu se afla in pericol"

Spatiul aerian ramane inchis pana luni la 12.00 / Emil Boc: "Populatia nu se afla in pericol"

Autoritatile din mai multe tari au inchis spatiul aerian pentru aproximativ opt ore, dupa eruptia vulcanului Eyjafjallajökull.

Eruptia unui vulcan din Islanda a impus cea mai mare restrictie aeriana din toate timpurile. Aproape 17.000 de zboruri au fost anulate sambata in spatiul aerian european, traficul fiind puternic perturbat de norul de praf si cenusa provenit din Islanda, a anuntat, sambata, Organizatia europeana pentru securitatea navigatiei aeriene Eurocontrol, citata de AFP.

UPDATE 12.47 Premierul Emil Boc a declarat la Guvern: "Populatia nu este in niciun fel in pericol, deci nu are de ce sa se teama. Speram ca pana maine la ora 12 sa putem sa redeschidem cateva curse aeriene. Vom decide acest lucru la intalnirea comandamentul de urgenta de maine de la ora 09.00". Comitetul guvernamental pentru situatii de urgenta a decis ca traficul aerian sa fie mentinut inchis pe intreg teritoriul Romaniei pana luni la ora 12.00.

UPDATE 11:00 Comitetul pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit la Guvern pentru a discuta daca va mentine hotararea luata ieri, aceea de a inchide spatiul aerian. Oficialii din Marea Britanie deja au luat aceasta hotarare.

CE S-A INTAMPLAT SAMBATA:

UPDATE 20.00 Trafic aerian perturbat: 17.000 de zboruri au fost anulate in Europa

UPDATE 19.15 Ion Sandu: Nimeni nu stie cand va fi ridicat codul rosu pentru aviatie

UPDATE 19.10 Comitetului pentru situatii de urgenta, intrunit la Palatul Victoria, a anuntat ca sanatatea populatiei nu este afectata de tranzitarea spatiunui aerian al tarii noastre de catre norul de cenusa. Potrivit specialistilor calitatea aerului nu va fi afectata nici daca va ploua, deoarece norii de ploie se formeaza la 2.000 metri, iar norul de cenusa se afla la 6.000 metri.

UPDATE 18.00 Din cauza norului de cenusa 20 de state si-au inchis total spatiul aerian.

UPDATE 17. 45  CFR suplimenteaza trenurile internationale

UPDATE 17.30 Norul de cenusa sosit din Islanda ce va cuprinde in aceasta seara Suceava poate provoca probleme de sanatate sucevenilor care se vor afla in aer liber. Deoarece nu se stie cu exactitate ce substante va cuprinde acesta, medicii le recomanda sucevenilor sa aiba la ei o masca protectoare, care, in cazul unei ploi, sa-i fereasca de cenusa si elementele toxice pe care aceasta le curpinde.

UPDATE 17.15 De la o ora la alta concentratia de pulberi din aer creste simtitor, ajungand pana aproape de limita de pericol, limita dupa care organismul uman are de suferit. Astfel, daca la ora 12.00 statiile de verificare inregistrau cote normale, incepand cu ora 13.00 situatia s-a schimbat, statia de la Siret inregistrand circa 44 de micrograme/mc, cu putin sub limita de 50 micrograme/mc.

UPDATE 13.27 Premierul Emil Boc a declarat sambata, la finalul sedintei Comitetului pentru situatii de urgenta, reunit la Palatul Victoria, ca "astazi, la ora 21.00, norul vulcanic va acoperi intreg teritoriul Romaniei, la altitudini intre 6.000 si 10.000 de metri. Pana maine la ora 21.00 nu exista niciun fel de risc de depuneri la sol a cenusei vulcanice. Nu se retin recomandari speciale pentru populatie, nu exista niciun fel de risc din privinta vietii de zi cu zi a populatiei"

Boc a mai anuntat inchiderea totala a traficului aerian romanesc, de sambata de la ora 18,00 pana cel putin duminica, la ora 12.00.

UPDATE 13.12 Spatiul aerian al Romaniei va fi inchis la ora 18.00

UPDATE 12:25 Norul de cenusa vulcanica se va extinde sambata, pana la ora 21.00, deasupra Romaniei, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie. ANM precizeaza ca prezenta norului la altitudinea de 6.000 de metri nu are impact asupra sanatatii populatiei.

UPDATE 13.27 Premierul Emil Boc a declarat sambata, la finalul sedintei Comitetului pentru situatii de urgenta, reunit la Palatul Victoria, ca "astazi, la ora 21.00, norul vulcanic va acoperi intreg teritoriul Romaniei, la altitudini intre 6.000 si 10.000 de metri. Pana maine la ora 21.00 nu exista niciun fel de risc de depuneri la sol a cenusei vulcanice. Nu se retin recomandari speciale pentru populatie, nu exista niciun fel de risc din privinta vietii de zi cu zi a populatiei"

Boc a mai anuntat inchiderea totala a traficului aerian romanesc, de sambata de la ora 18,00 pana cel putin duminica, la ora 12.00.

UPDATE 13.12 Spatiul aerian al Romaniei va fi inchis la ora 18.00

UPDATE 12:25 Norul de cenusa vulcanica se va extinde sambata, pana la ora 21.00, deasupra Romaniei, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie. ANM precizeaza ca prezenta norului la altitudinea de 6.000 de metri nu are impact asupra sanatatii populatiei. in Maramures s-au semnalat cresteri ale concentratiei de dioxid de sulf

UPDATE 11.12 Comitetul pentru situatii de urgenta se va reuni sambata, la ora 12,00, la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Emil Boc, pentru a analiza impactul norului de cenusa vulcanica.

UPDATE 10.10 Norul de fum vulcanic va ajunge sambata seara deasupra Capitalei, sustine serviciul meteo din Norvegia citat de realitatea.net si va acoperi pana duminica intreg teritoriul Romaniei. Norul vulcanic va ajunge deasupra Capitalei incepand cu ora 19:00.

UPDATE 09.40 Au fost inchise si aeroporturile din Timisoara si Arad. La ora 12 se inchide si aeroportul din Sibiu. Deocamdata nu se stie cand va fi ridicata restrictia.

UPDATE 09.16 Cursele anulate pe Otopeni: Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt, Stuttgart, Munchen, Riga, Budapesta, Roma, Timisoara, Cluj, Bacau, Suceava si Iasi, Paris, Londra, Frankfurt, Dusseldorf si Munchen, Helsink, Amsterdam, Copenhaga, Varsovia, Praga, Viena, Budapesta, Atena, Zurich, Milano, Barcelona, Timisoara, Chisinau, Madrid, Milano.

Curse anulate pe Baneasa: Londra, Dublin, Paris, Viena, Bergamo, Valencia, Bruxelles, Florenta, Lisabona, Timisoara, Cluj, Roma, Valencia, Dortmund, Stuttgart.

UPDATE 09.00 Pe aeroportul Otopeni au fost anulate 73 de curse, iar pe aeroportul Baneasa - 19 curse.

UPDATE 07.44 Norul vulcanic a intrat in nord-vestul Romaniei la ora 06:00.

UPDATE 07.00 Aeroporturile din Iasi, Bacau si Suceava s-au inchis. Alte cinci aeroporturi sunt, la aceasta ora, inchise: cele din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Targu Mures si Cluj a fost intrerupta. Deocamdata nu se stie cand va fi ridicata restrictia.

Spatiul aerian din Romania este partial inchis incepand de sambata, ora 00.01, pe sectorul de nord-vest al tarii, din cauza norului de cenusa generat in urma eruptiei vulcanice din Islanda. Decizia a fost luata chiar daca autoritatile au asigurat populatia ca nu exista niciun pericol, intrucat norul se afla la mare altitudine.

Spatiul aerian era inchis vineri dupa-amiaza in Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, tarile baltice, nordul Frantei,Ungaria, Elvetia, unele parti din Germania (intre care Dusseldorf, Köln, Hamburg, Berlin si Frankfurt), Austria, Cehia, Slovacia, Bulgaria si Polonia.

CE S-A INTAMPLAT VINERI

UPDATE: 21.40 Traficul va fi inchis si la aeroporturile din Cluj-Napoca, Targu Mures, Suceava, Iasi si Bacau, nu doar la cele din Oradea, Baia Mare si Satu Mare, cum a fost anuntat deja, din cauza norului de cenusa care va traversa nord-vestul si nordul tarii.

Aeroporturile din Cluj-Napoca si Targu Mures vor fi inchise la ora 24:00, iar cele din Suceava, Iasi si Bacau sambata la ora 07:00, a declarat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Marin Anton.

UPDATE 16.30 Spatiul aerian din nord-vestul Romaniei va fi inchis sambata, incepand cu ora 03:00. Astfel aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca si Satu Mare nu vor fi functionale.

Ministerul Transporturilor a decis inchiderea traficului aerian, incepand cu aceasta noapte. Norul de cenusa va ajunge asupra Romaniei in zona de nord-vest in aceasta seara.

"59 de zboruri sunt anulate pe Otopeni", a declarat Valentin Iordache, purtator de cuvant Aeroport H. Coanda "Nu au fost afectate curse interne, ci doar curse internationale spre nordul, vestul si mai recent, centrul Europei" , a completat el.

Aeroportul Baneasa are noua curse anulate, din cauza eruptiei vulcanice din Islanda care a generat un nor urias de praf si cenusa.

Potrivit Aeroportului "Henri Coanda" Otopeni, companiile aeriene care au anuntat, pana vineri, la ora 16.00, anulari de curse aeriene sunt

- Tarom - inspre si dinspre Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt si Riga,

- Air France - inspre si dinspre Paris,

- British Airways - inspre si dinspre Londra,

- Lufthansa - inspre si dinspre Frankfurt, Dusseldorf si Munchen,

 - Finnair - inspre si dinspre Helsinki,

- KLM - inspre si dinspre Amsterdam,

- LOT - inspre si dinspre Varsovia,

- CSA - inspre si dinspre Praga,

- Austrian Airlines - inspre si dinspre Viena

- Malev - inspre si dinspre Budapesta.

Pe Aeroportul "Aurel Vlaicu" Baneasa au anuntat curse anulate companiile Blue Air - inspre Londra si Dublin, inspre si dinspre Paris, Wizz Air - inspre si dinspre Londra si dinspre Dortmund si compania German Wings - inspre si dinspre Stuttgart.

UPDATE Emil Boc a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta

UPDATE 14.21 in Romania sunt anulate in acest moment 57 de curse aeriene: 52 de curse sunt din Bucuresti si cinci din Cluj, Sibiu si Timisoara.

UPDATE 13.48 Norul de cenusa va ajunge la noapte deasupra Romaniei. Zona vizata este cea de nord-vest.

Administratia Nationala de Meteorologie afirma ca din estimarile specialistilor norul de cenusa produs de eruptia vulcanica din Islanda nu va afecta direct Romania, insa se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de sambata.

In consecinta, Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului.

UPDATE 13.16 Irlanda ridica restrictia impusa pe aeroporturile din Dublin si Cork, pe masura ce norul de cenusa vulcanica se indeparteaza de statul irlandez, transmite CNN.

De asemenea, Suedia a anuntat ca va redeschide spatiul aerian in partea de nord a tarii, la ora locala 15.00, informeaza autoritatile aeriene.

UPDATE: 11.51. Cursa Blue Air de la Sibiu la Koln a fost și ea anulata. Conducerea aeroportului nu exclude ca și alte curse de vineri dupa amiaza sa aiba aceeiași soarta. Este vorba de cursele spre Viena, Valencia și Munchen.

Norul de cenusa vulcanica ar putea amana funeraliile lui Lech Kaczynski

UPDATE 11.14 Norul de cenusa format dupa eruptia unui vulcan din Islanda a ajuns pe cerul din regiunea Moscovei, potrivit agentiilor ruse de presa.

Acesta au informat ca in acest moemnt se ia decizia inchiderii sau nu a spatiului aerian rus afectat de acest nor de cenusa.

Eruptia vulcanului aflat sub ghetarul Eyjafjallajokull din Islanda, care a aruncat cenusa la inaltimea de 6 kilometri, a determinat deja inchiderea a zeci de aeroporturi din Uniunea Europeana, respectiv din Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Germania, Franta. La nivel mondial au fost anulate circa 21.000 de curse, dintre care circa 6.000 doar in Europa.

UPDATE 10.45: Numarul curselor aeriene anulate din cauza norului de cenusa eliberat in atnosfera de eruptia unui vulcan in Islanda a ajuns la 43. Dintre acestea, trei sunt la Cluj, una la Timisoara, una la Sibiu si restul pe cele doua aeroporturi din Capitala.

UPDATE 10.22 A crescut numarul curselor aeriene anulate, ajungand la 40, cinci fiind din Cluj si Timisoarea, restul din Capitala.

UPDATE 10.03: Numarul curselor anulate a ajuns la 38. Dintre acestea 34 sunt din Bucuresti, iar patru din Cluj si Timisoara.

UPDATE 09.24  Potrivit purtatorului de cuvant al Aeroportului International "Henri Coanda", Valentin Iordache, in cursul zilei de vineri, pe acest aeroport sunt anulate 28 de curse

"Totalul curselor anulate pentru astazi este de 28. Este in special vorba despre zboruri catre vestul Europei, respectiv zboruri ale companiilor Air France, Lufhtansa, Fin Air, KLM, Lot si Tarom", a declarat purtatorul de cuvant al aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache, la RTv.

Acesta le-a recomandat calatorilor sa se informeze la companiile aeriene daca zborurile lor sunt sau nu anulate.

Acesta a precizat ca la o medie de 80-100 de pasageri pentru fiecare cursa, numarul celor care au avut de suferit deoarece le-au fost anulate zborurile se ridica la circa 1.500 de persoane. Cei care s-au trezit ca le-au fost anulate cursele vor zbura in alta zi sau ar putea ajunge la destinatie pe rute ocolitoare.

UPDATE 09.00 31 de curse anulate

31 de zboruri spre si dinspre Romania au fost anulate. Dintre cursele afectate 28 sunt din Bucuresti, iar trei din Cluj si Timisoara.

Sunt afectate cursele spre si dinspre Londra, Dublin , Paris, Helsinki, Varsovia, Frankfurt, Dusseldorf si Dortmund.

Pana in aceast moment au fost anulate zborurile de pe patru aeroporturi: doua din Capitala si doua din tara, respectiv Timisoara si Cluj.

17 curse care trebuiau sa plece din Romania spre destinatii europene au ramas la sol, iar 13 curse care ar fi trebuit sa ajunga in Romania sunt blocate in marile aeroporturi europene.

24 din cursele anulate sunt de le Aeroportul International "Henri Coanda".

21.000 de curse au fost anulate in intreaga lume ca urmare a norului de cenusa vulcanica

Marea Britanie a decis prelungirea cu sase ore a masurii de inchiderii a aeroporturilor, pana astazi la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei), iar Franta cel putin pana la ora locala 14.00 (15.00, ora Romaniei).

Spatiul aerian britanic a fost inchis joi incepand cu ora 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei). in aceasta perioada, ar putea fi autorizate numai cateva zboruri inspre Irlanda de Nord si Scotia.

Si aeroporturile din nordul Frantei vor ramane inchise cel putin pana vineri la ora locala 14.00 (15.00, ora Romaniei), a anuntat joi seara intr-un comunicat Directia generala a aviatiei civile franceze (DGAC).

In total, 25 de aeroporturi franceze au fost inchise joi la ora locala 23.00 (24.00, ora Romaniei).

LISTA ZBORURILOR ANULATE

Aroportul International "Henri Coanda"

PLECARI:

Tarom:

ROT371 - Bucuresti - Brussels

ROT301 - Bucuresti - Frankfurt

ROT381 - Bucuresti - Paris

ROT391 - Bucuresti - Londra

ROT361 - Bucuresti - Amsterdam

ROT223 - Bucuresti - Riga

Air France:

AFR1089 Bucuresti - Paris

AFR1889 Bucuresti - Paris

British Airways:

BAW885 - Bucuresti - Londra

BAW887 - Bucuresti - Londra

Lufthansa:

DLH3417 Bucuresti - Frankfurt

DLH3429 Bucuresti - Dusseldorf

DLH3413 - Bucuresti - Frankfurt

DLH3427 - Bucuresti - Dusseldorf

DLH3415 - Bucuresti - Frankfurt

Finnair:

FIN3772 - Bucuresti - Helsinki

KLM:

KLM1372 Bucuresti - Amsterdam

KLM1374 Bucuresti - Amsterdam

KLM1376 - Bucuresti - Amsterdam

LOT:

LOT644 Bucuresti - Varsovia

LOT642 Bucuresti - Vasovia

CSA:

CSA803 - Bucuresti - Praga

SOSIRI:

Tarom:

ROT372 - Bruxelles - Bucuresti

ROT302 - Frankfurt - Bucuresti

ROT382 - Paris - Bucuresti

ROT392 - Londra - Bucuresti

ROT362 - Amsterdam - Bucuresti

ROT224 - Riga - Bucuresti

Air France:

AFR1888 - Paris - Bucuresti

British Airlines:

BAW886 - Londra - Bucuresti

BAW884 - Londra - Bucuresti

Lufthansa:

DLH3426 - Dusseldorf - Bucuresti

DLH3412 - Frankfurt - Bucuresti

Finnair:

FIN3771 - Helsinki - Bucuresti

KLM:

KLM1373 - Amsterdam - Bucuresti

KLM1375 - Amsterdam - Bucuresti

LOT:

LOT643 - Varsovia - Bucuresti

Aeroportul International "Aurel Vlaicu"

PLECARI:

Wizz Air

W6765 - Bucuresti - Dortmund

W6741 - Bucuresti - Londra

Blue Air

JOR105 - Bucuresti - Paris

German Wings

4U2795 - Bucuresti - Stuttgart

SOSIRI:

Wizz Air

W6766 - Dortmund - Bucuresti

W6742- Londra - Bucuresti

Blue Air

JOR106 - Paris - Bucuresti

German Wings

4U2794 - Stuttgart - Bucuresti


Aeroportul international Cluj-Napoca

PLECARI:

Wizz Air:

W6 775 Cluj - Dortmund

W6 787 Cluj - Paris

SOSIRI:

Wizz Air:

W6 776 Dortmund - Cluj

W6 772 Londra - Cluj

W6 787 Paris - Cluj


Aeroportul international "Traian Vuia" TIMISOARA:

PLECARI:

CARPATAIR:

V3 315 Timisoara - Dusseldorf

SOSIRI:

V3 316 - Dusseldorf - Timisoara
 
Mai multe detalii: www.adevarul.ro
18 aprilie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.