Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 5 decembrie 2020 
Prima pagina / Informatii meteo / Norul de cenusa traverseaza Romania, spatiul aerian este inchis

Norul de cenusa traverseaza Romania, spatiul aerian este inchis

Conform datelor prezentate de catre comitetul pentru situatii de urgenta constituit la Guvern, norul de cenusa vulcanica va acoperi intregul teritoriu la ora 21.00, la o altitudine de 6.000-10.000 metri, dar pana duminica, la ora 21.00, nu exista riscul unor depuneri la sol sau concentratii de cenusa vulcanica in aer. Guvernul a decis ca intregul spatiu aerian pe teritoriul Romaniei sa fie inchis incepand de sambata, ora 18.00, pana cel putin duminica, la ora 12.00.

Duminica, la ora 21.00, prognoza va fi reactualizata.

"Daca alte tari din vestul Europei vor fi poluate, atunci exista posibilitatea ca si in Romania sa ajunga aer poluat", a spus premierul Emil Boc.

"Modificari climatice nu s-au conturat. Totul este cat timp va erupe vulcanul acesta. Daca tine doi ani de zile, cat a tinut acum doua secole, o sa ne plimbam cu barca", a completat Boc, intrebat de presa daca norul de cenusa vulcanica venit din Islanda a condus la modificari meteo si la scaderea temperaturii.

Perioada cuprinsa intre anii 1550 si 1850 a fost denumita "Mica glaciatiune", cand temperatura medie globala a fost mai coborata, iar ghetarii alpini s-au extins ca arie si au coborat spre zone mai joase.

Premierul a mai afirmat ca, deocamdata, nu exista riscul unor depuneri de cenusa la sol, care ar putea aparea insa daca norul ar ajunge la o altitudine mai mica de 2.000 metri.

"Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus ca daca ar ajunge sub 2.000 de metri, ar exista riscul, deocamdata nu exista un asemenea risc, de aceea nu avem ce sa recomnadam oamenilor, ca nu exista un asemenea risc. Daca pana maine, dupa ora 21, va exista un potential risc, vom spune. Ei imi spun ca 99% nu exista nici maine, la ora 21, dar nu poti sa iei in totatlitate, sa spui ca nu", a aratat Boc.

Autoritatile continua sa nu recomande populatiei masuri speciale de protectie, considerand ca inca nu exista un risc asupra sanatatii.

Si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca norul de cenusa care traverseaza Romania nu afecteaza populatia, neexistand particule toxice pana la o inaltime de 2.000 de metri.

"Nu este nici cel mai mic pericol pentru populatie vis-a-vis de norul vulcanic care traverseaza o bucata din Romania. De la nivel zero pana la doua mii de metri nu este nicio particula din norul toxic respectiv. Deci nici cea mai mica problema pentru populatie. Sunt probleme in zona transporturilor aeriene. Pentru populatie, nu este cel mai mic pericol", a declarat ministrul Vasile Blaga, care a precizat ca a discutat despre aceste aspecte cu reprezentantii Administratiei Nationale a Meteorologiei.
18 aprilie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2020 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.