Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 4 august 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Gabriel Bulgar, meteorologul pasionat de ciclism

Gabriel Bulgar, meteorologul pasionat de ciclism

In anii ‘80 astepta cu infrigurare finalul Telejurnalului pentru buletinul meteo. Astazi, cand si-a implinit visul din copilarie devenind meteorolog, vrea sa faca inconjurul lumii pe bicicleta.

Nascut.  5.05.1976
Studii. Facultatea de Geografie
Experienta. Meteorolog
Familie. Necasatorit

Il opreste lumea pe strada si-l intreaba daca astazi va fi soare sau daca va ploua. Este meteorolog si cele cateva aparitii la televizor l-au facut cunoscut in Deva. "Se intampla oricui sa fie oprit pe strada de o persoana care vrea sa stie cat e ceasul. Eu sunt oprit de diversi cetateni pentru a da informatii despre vreme. Cea mai arzatoare problema la care trebuie sa dau raspuns este daca va ploua", spune, zambind, meteorologul Gabriel Bulgar.

Pasiune indeplinita

Pasiunea lui Gabriel Bulgar pentru meteorologie "a incoltit" inca din copilarie. "Am crescut la tara si eram fascinat de nori sau de fenomene atmosferice mai deosebite. Vroiam sa stiu cum va fi vremea asa ca am inceput sa citesc carti despre acest subiect. Stiam ca daca furnicile se grabesc spre musuroi sau daca paianjenul isi imparte panza in doua va ploua. imi doream pur si simplu sa ma fac meteorolog", povesteste Gabriel. Dupa ce a terminat liceul a urmat cursurile Facultatii de Geografie din Cluj - specializarea meteorologie, iar de cinci ani lucreaza la statia meteo din Deva. "Pe vremuri, meteorologia presupunea o munca de chinez batran. Aproape toate hartile si toate datele trebuiau facute manual. Acum satelitii iti ofera informatiile de care ai nevoie, iar computerul face prognoza", spune meteorologul devean.

Turul lumii pe bicicleta

Atunci cand nu culege informatii despre vreme, Gabriel face totul pentru a-si indeplini un alt vis: acela de a face inconjurul lumii pe bicicleta. "Ciclismul este o pasiune de-o viata, as putea spune. Am facut multe trasee prin tara si pot spune ca parcurg 100 de kilometri in trei ore fara nicio problema. Tocmai de aceea, impreuna cu un prieten, am pus la cale un plan de a inconjura lumea pe bicicleta", spune Gabriel.

Meteorologul devean sustine ca traseul, ce masoara aproximativ 14.000 de kilomteri, ar putea fi parcurs intr-un an si jumatate. In privinta cheltuielilor, acestea s-ar ridica la circa 15.000 de euro de persoana. "Vom porni din Romania, urmeaza Republica Moldova, Ucraina, China strabatuta de la Nord la Sud, Hong Kong, Singapore si Indonezia. De acolo traversam oceanul, cu vaporul, spre Australia si ne vom opri la Auckland", explica Gabriel.

Pentru a-si finanta expeditia, hunedoreanul s-a mai inhamat la un job. In plus, poarta discutii cu diversi sponsori si se antreneaza pentru a se mentine in forma.

Intrebari si raspunsuri

Cat de probabil e timpul probabil?

Este o intrebare care necesita un raspuns mai amplu. In principiu, o prognoza meteo pentru un timp relativ scurt se poate adeveri intr-o proportie foarte mare. Dar cand discutam de prognoze facute pe perioade mari, de ordinul a trei sau patru luni de zile, datele problemei se modifica. Mai ales daca tinem cont de faptul ca, in ultimii ani avem de-a face cu tot mai multe fenomene meto nespecifice zonei in care locuim. Se poate spune ca planeta a luat-o putin razna.

Nu te simti agasat de faptul ca te opresc oamenii pe strada?
 
Nu. M-am obisnuit. Ideea este ca de cand am inceput si cel de-al doilea job cunosc din ce in ce mai multe persoane. Asa se face ca unii au inceput sa ma sune inainte de sfarsitul saptamanii pentru a se interesa daca sa plece sau nu la iarba verde. Dar m-am obisnuit si ma bucur daca le pot da o vestea buna, ca va fi cald.

Ce-i place

Lui Gabriel Bulgar ii place adevarul si frumosul. "Daca nu ar fi atata minciuna, oamenii ar fi mai fericiti. imi place, de asemenea, sa am timpul meu liber in care sa ma bucur de viata", spune meteorologul.

Ce nu-i place

Pentru Gabriel stresul este cel mai daunator lucru. "Nu-mi place sa lucrez intr-un mediu stresant. Tocmai de aceea nu sunt adeptul unei munci care presupune stres. Cred ca este cel mai daunator lucru", spune hunedoreanul.

Mai multe detalii: Adevarul
13 aprilie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.