Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Fenomenele meteo extreme dispar dupa jumatatea anului

Fenomenele meteo extreme dispar dupa jumatatea anului

Fenomenul El Nino, ce incalzeste Oceanul Pacific, producand cantitati mari de precipitatii in Emisfera Nordica, inundatii catastrofale in America de Sud si incendii in padurile din Australia si Indonezia, va disparea catre jumatatea anului, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), din subordinea ONU.

Anul acesta, El Nino a fost invinuit de ninsorile abundente din Statele Unite si seceta prelungita din Australia. Cel mai recent ciclu al acestui fenomen a inceput in iunie 2009. Specialistii considera ca el este cauza ploilor abundente din Uganda. Alunecarile de teren au ucis aici 80 de oameni, iar 20.000 de gospodarii au fost distruse sau au ramas fara surse de hrana.

Temperaturile mai ridicate, provocate de El Nino, sunt urmate de obicei de o racire generata de fenomenul cunoscut ca La Nina.

Potrivit celui mai probabil scenariu, temperatura Pacificului in regiunea tropicelor va scadea pana la nivelul normal pana la mijlocul anului, dupa ce in lunile noiembrie - decembrie a crescut cu 1,5 grade Celsius. OMM a avertizat ca lunile martie - iunie ar putea fi cele mai dificile, pentru ca posibilitatea de a face prognoze precise este foarte redusa.

Ultima manifestare extrema a fenomenului El Nino, din 1998, a ucis 2.000 de oameni si a provocat daune de miliarde de dolari in agricultura si infrastructura, in Australia si Asia.
12 aprilie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.