Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 20 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Vreme calda de Paste si culturi bogate dupa zapada

Vreme calda de Paste si culturi bogate dupa zapada

Vremea va fi frumoasa in perioada Sarbatorilor Pascale, cel putin in prima zi. Valorile termice se vor situa chiar peste mediile normale, a precizat Dumitru Balta, meteorolog in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Vremea va fi numai buna si pentru culturi in urmatoarea perioada, fapt pentru care anul acesta se anunta recolta bogata, ajutata si de zapezile din timpul iernii care tocmai s-a sfarsit.

O bucata din crucea lui Hristos adusa la Cluj

"Am avut un cumul de cinci luni consecutive in care precipitatiile au determinat o rezerva foarte buna de apa in sol. Daca lunile aprilie si mai sunt normale din punct de vedere al cantitatilor de precipitatii, ne da speranta unui an agricol bun pentru cultura graului de toamna", a precizat Elena Mateescu, seful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM.

Seceta in Baragan

In ceea ce priveste prognoza agrometeorologica de lunga durata, in luna urmatoare continutul de apa din sol va fi favorabil culturilor, cu exceptia sud-estului teritoriului agricol, unde va fi putin mai deficitar. In luna mai, umiditatea din sol va ajuta culturile de pe intreg teritoriul agricol, mai putin pe cele din Dobrogea, Baragan si din sudul Moldovei, unde se poate instala seceta, care, local, ar putea fi chiar puternica. in nordul tarii in schimb, apa din sol ar putea fi in exces.

In prima luna de vara, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si sudul Moldovei ar putea fi afectate de seceta, care ar putea atinge valori extreme in unele locuri.

Nu scapam de inundatii

Din punct de vedere hidrologic, topirea zapezilor, cumulata cu precipitatiile care vor cadea vor produce viituri, cel putin luna viitoare. Dunarea va avea un debit de circa 12.700 de metri cubi pe secunda in a doua jumatate a lunii aprilie, sustin hidrologii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA). Aceasta inseamna cod galben sau chiar portocaliu in zonele riverane fluviului.

"In a doua jumatate a lunii aprilie, Dunarea va ajunge din nou la cote importante. Ne asteptam sa avem debite de 12.700 de metri cubi pe secunda, ce echivaleaza cu depasirea certa a cotelor de atentie, daca nu chiar si a celor de inundatii", a precizat, la inceputul acestei saptamani, Petre Stanciu, seful INHGA.

Inundatii cu caracter local ar putea totusi sa apara, atat in aprilie, cat si in mai, si pe raurile mici din zonele de deal si munte, din sudul si din vestul tarii, unde vor fi viituri rapide pe fondul ploilor, dar si a topirii zapezilor.
 
Mai multe detalii: wwww.adevarul.ro
31 martie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.