Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 20 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Pericol pe Dunare! Nivelul fluviului se apropie de cota de inundatie

Pericol pe Dunare! Nivelul fluviului se apropie de cota de inundatie

Lunca Dunarii, deja sub apa

Precipitatiile abundente si topirea zapezii au determinat cresterea nivelului apelor fluviului. Nivelul Dunarii a ajuns la 576 de centimetri, cu 16 centimetri peste cota de atentie. Cresterea din ultimele trei zile a fost de 35 de centimetri (cota de atentie este de 560 de centimetri, cota de inundatie - 600 cm, iar cota de pericol - 700 cm).

Florin Uzumtoma, directorul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos (AFDJ) confirma pericolul de producere a inundatiilor: "Este posibil orice. Sa vedem ce va veni de pe raurile Prut si Siret: Dunarea este monitorizata si se fac masuratori din trei, in trei ore", ne-a explicat Florin Uzumtoma.

Reamintim ca Institutul National de Hidrologie a extins avertizarea hidrologica  Cod galben inclusiv pentru judetul Galati. Valabilitatea avertismentului - 12 martie 2010, data pana la care se prognozeaza propagarea viiturii formate deja pe Dunare.

La Galati, maximul istoric al cotelor Dunarii a fost atins in aprilie 2006, cand a ajuns la 677 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundatie.

De asemenea, Sistemul de Gospodarire a Apelor se afla in stare de alerta pe digurile Bratesul de Jos si Badalan, unde monitorizeaza permanent starea indiguirilor. Sunt organizate patrule care urmaresc permanent punctele critice, pentru interventia rapida in caz de necesitate fiind pregatiti saci cu pamant pentru suprainaltarea coronamentului digului in zonele cu garda minima.

Este monitorizata si evolutia fenomenului de remuu pe raul Siret, in zona cartierului Barbosi si in punctul satului pescaresc (sub benzile transportoare ale ArcelorMittal).

Conform ultimei prognoze hidrologice, nivelul maxim pe sectiunea Galati va fi atins pe 10 martie 2010, cand se estimeaza ca va avea un debit de 13.686 mc/s si un nivel de 587 cm.  La Galati, Dunarea avea dimineata un debit de 12.300 de mc/s.

Digul Badalan se mentine in faza I de aparare, iar digul Bratesul de Jos in faza a II-a de aparare. Viitura de pe Dunare se propaga normal, fara a pune in pericol lucrarile hidrotehnice sau activitatea operatorilor economici riverani.

Raul Prut avea la statia hidrologica Oancea un nivel de 342 cm, iar raul Siret avea la sendreni un nivel de 392 cm, pe ambele rauri manifestandu-se fenomenul de remuu, datorita debitului crescut al Dunarii. Specilistii Sistemului de Gospodarire a Apelor Galati urmaresc evolutia fenomenelor hidrologice si patruleaza in permanenta pentru a  verifica starea indiguirilor.
 
Mai multe detalii: www.adevarul.ro
9 martie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.