Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 18 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Agricultorii stau cu ochii pe prognoza meteo

Agricultorii stau cu ochii pe prognoza meteo

Taranii construiesc ziduri din glugi de coceni, pentru a nu permite apei sa intre de pe camp in case.

Producatorii agricoli din sud se plang ca zapada care s-a topit le-a inundat culturile agricole, iar cei din centrul tarii spun ca omatul a fost de bun augur si se asteapta la un an agricol favorabil. Majoritatea producatorilor agricoli spun ca, daca nu vor avea parte de seceta in aceasta vara, recoltele ar putea fi mai bogate decat in 2009.

"Stratul de zapada este ca o plapuma pentru cereale",
scrie in manualele de biologie. Se pare ca omatul a fost, in acest an, pentru unii muma, pentru altii ciuma.

Daca specialisti precum stefan Poienaru sau Adrian Radulescu spun ca precipitatiile au fost de bun augur si ca, daca nu vor avea surprize din partea secetei la vara, vor avea culturi agricole frumoase, altii, precum Ioan Niculae de la InterAgro, se plang ca mii de hectare de teren zac sub baltile create in urma topirii zapezii.

"Intotdeauna, precipitatiile fac mai mult bine decat rau. Intr-adevar, am cateva sute de hectare cultivate cu rapita si cu grau inundate, dar sper sa castig de pe celelalte neafectate", ne-a declarat Stefan Poienaru, presedintele Agrofam Fetesti, care lucreaza 17.000 de hectare de terenuri agricole in Dobrogea. Cu toate acestea, fermierul spune ca sta cu ochii "ca pe butelie" la nivelul Dunarii, aflata in apropierea culturilor sale.

"Mai mereu, in lunca Dunarii avem probleme cu inundatiile, dar sunt situatii particulare, nu putem generaliza la nivel national",
a conchis Poienaru. La randul sau, Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spune ca zapada nu crede ca a afectat foarte tare culturile agricole, ci inghetul.

"Deocamdata nu avem o situatie concreta a zonelor calamitate, dar cerealele cultivate in regiunile in care nu a nins cred ca au avut cel mai mult de suferit, din cauza inghetului",
a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.

Balti in loc de pamant

Nu la fel de optimist si de multumit este si Ioan Niculae, presedintele InterAgro, care lucreaza 50.000 de hectare de terenuri agricole. "Avem o mare problema cu baltile care s-au creat din cauza muntilor de zapada ce s-au topit. Mii de hectare zac sub apa si sunt compromise", a declarat producatorul. Totodata, chiar daca o buna parte din culturi sunt amplasate in judetul Teleorman, pe malul Dunarii, Niculae spune ca acestea nu au fost inca afectate de debitul foarte mare al fluviului.

Stam la mila naturii

Si analistii financiari sunt reticenti cand vine vorba de agricultura, desi aceasta ocupa o pondere insemnata in Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei. "Agricultura reprezinta un element neprevazut. in lipsa unei infrastructuri agricole moderne, prognoza noastra depinde, din pacate, destul de mult de capriciile vremii, daca va fi ploaie sau soare", a spus, recent, Misu Negritoiu, presedintele ING Bank.

Analistii BRD se asteapta la o revenire cu 5% in acest an a sectorului agricol, dupa dinamica negativa din 2009. In 2011 insa, agricultura va inregistra din nou o scadere, contributia sectorului la formarea PIB fiind una negativa, potrivit BRD.

Subventii doar pentru terenurile lucrate

In acest an, fermierii care nu-si vor cultiva terenurile agricole nu vor mai primi bani din fonduri nationale, ci doar din bugetul european, informeaza oficialii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Totodata, daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, subventia va fi acordata celui care lucreaza terenul.

In acest an, fermierii vor avea la dispozitie 730 de milioane de euro din fonduri europene si 635 de milioane de euro din fonduri nationale. Ei pot depune in perioada 1 martie-17 mai la sediile APIA din judetele de care apartin cererile de plata pentru masurile de sprijin pe suprafata, informeaza Agentia.

Terenurile eligibile la plata trebuie sa aiba o suprafata de minimum 0,3 hectare sau de cel putin 0,1 hectare, in cazul viilor si al livezilor.

Pentru depunerea cererii de plata dupa data de 18 mai se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere, iar dupa 11 iunie cererea nu va mai fi admisa la calculul platii pentru anul in curs.

Romania are o suprafata agricola de 14,72 milioane de hectare, dintre care doar 9,4 milioane, hectare sunt cultivate, potrivit datelor primite de la producatori.

Mai multe detalii: Adevarul.ro
2 martie 2010, Sursa: Administratia Nationala de Meteorologie




Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.