Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 7 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / La Timisoara se construieste o baza de comanda pentru rachete care schimba vremea

La Timisoara se construieste o baza de comanda pentru rachete care schimba vremea

In Timis se va duce un razboi in toata regula impotriva vremii. Armata este reprezentata de Administratia Sistemului National Antigrindina si Stimulare a Precipitatiilor, iar inamicul numarul unu este grindina sau "piatra" cum este cunoscuta in limbaj popular. Pentru "uciderea" inamicului se vor folosi rachete care vor fi lansate in aer la 10.000 de metri inaltime. Punctul  central de comanda va fi la Timisoara.

Proiectul de lupta impotriva grindinei prinde contur in Timis. In aceste zile, primaria Timisoara a emis autorizatia de constructie pentru sediul centrului de comanda care va fi in Calea Sagului, langa reprezentanta Skoda. Cu alte cuvinte, in Timis vor fi mai multe puncte de lansare a rachetelor, iar ele vor fi comandate de la Timisoara. Daca se pune in practica proiectul va crea 200 de locuri de munca noi in Timis.

Centrul din livada

In acest moment lucreaza la proiect un singur om, Vasile Ciurgauan, consilierul din cadrul Agentiei Antigrindina, reprezentantul Banatului in programul national. Potrivit acestuia punctul de comanda se va construi pe un teren care apartine statului roman, langa Unitatea Fitosanitara. "Se construieste pe locul unei livezi de meri a Unitatii Fitosanitare, pe care se faceau teste. Vor fi defrisati cativa pomi, iar restul vor ramane", a spus Ciurgauan.

"Piatra" transformata in apa

Sistemul de aparare presupune lansarea rachetelor in norii incarcati de grindina, iar o substanta chimica, iodura de argint transforma grindina in apa. "Daca ploile care o sa cada polueaza din cauza reactiei chimice eu nu as fi de acord cu proiectul", a spus Paul Ciurdar, un student timisorean. "Comandantul" unitatii antigrindina din Timis asigura insa ca nu poate fi vorba de niciun fel de poluare. "Reactia chimica se petrece la peste 10.000 de metri altitudine, astfel ca din punct de vedere al mediului nu este niciun fel de problema", a mai spus Ciurgauan.

Rachetele apara legumele si strugurii

Rachetele din Timis vor fi lansate din doua zone mari ale judetului. "Este zona Sannicolau, unde sunt protejate culturile si serele de legume si zona Recas, unde sunt aparate viile", a mai spus specialistul. In cele doua zone vor fi in total 13 puncte de lansare a rachetelor. Tot in Timis, la Topolovat se va construi si centrul logistic, unde se vor depozita rachetele si celelalte echipamente din proiect. Momentul de lansare a rachetei este comandat de la centrul din Timisoara si depinde de prognoza meteo. "Exista un sistem informatic in legatura permanenta cu Institutul de Meteorologie, iar prin radare tinem permanent legatura si cu cei de la Aviatie", a explicat Ciurgauan.

Avioanele mai importante decat grindina

In modul de actionare a rachetelor se tine cont si de ocuparea spatiului aerian, pentru ca lansarea haotica a rachetelor ar putea transforma operatiunile de salvare a culturilor intr-un adevarat dezastru. "In momentul in care in spatiul aerian este o aeronava nu se lanseaza nicio racheta, chiar daca exista pericolul sa cada grindina", a mai spus Ciurgauan. Potrivit acestuia in luptele cu grindina din judetul Timis vor fi implicati aproximativ 200 de oameni.

"Vor cinci sau sase oameni la fiecare punct de lansare, vor mai fi oameni la baza logistica dar si in punctul de comanda", a aratat specialistul. Pana la sfarsitul acestui an se va termina centrul de comanda, apoi se vor realiza treptat punctele de lansare, urmand ca, daca sunt bani, cel tarziu in 2013 sa fie lansata prima racheta in razboiul antigrindina. Combaterea "pietrei" nu este singurul obiectiv al programului, pentru ca sunt si ganduri de pace. Potrivit lui Vasile Ciurgauan la ora actuala se fac cercetari pentru lansarea unor rachete care sa provoace ploaia.

Mai multe detalii: Adevarul.ro
26 februarie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.