Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 13 iunie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Sisteme contra inghetului

Sisteme contra inghetului

Oricine locuieste la casa stie cata bataie de cap presupune curatarea aleilor si a acoperisului de zapada si gheata. Astfel, investitia intr-un sistem de incalzire nu mai pare chiar un moft, chiar daca pretul unei astfel de instalatii poate sa ajunga pana la 3.000 de euro.

"De exemplu, un sistem de degivrare, de inlaturare a ghetii sau zapezii, pentru o zona de acces de 100 de metri patrati, indiferent daca este vorba de rampa sau scari, costa aproximativ 1.100 de euro, iar pretul unitar pe metru patrat scade pe masura ce suprafetele cresc", explica Ana-Maria Iosefide, business development manager Bartec Romania, companie care realizeaza incalziri electrice profesionale.

Pentru un acoperis al unei locuinte cu amprenta la sol de 120 metri patrati si sistemul de drenaj aferent, un sistem de protectie antiinghet minimal este ofertat la 1.500 de euro, iar un sistem mai performant atinge suma de 3.000 de euro la care se adauga TVA. "Pretul mai poate fi insa influentat si de gradul de automatizare", spune Gabriel Paun, reprezentant al Jovis 98 Trading, firma care ofera acest tip de produse.

Automatizarea scade consumul

Sistemele contra inghetului pot fi montate in sape, in asfalt, sub anumite modele de pavele, dar si sub marmura, sub gresie, linoleum, mochete si unele tipuri de pardoseli din lemn. "Cablurile incalzitoare pentru degivrare sunt de obicei instalate intr-o sapa de beton sub in stratul de suprafata, dar pentru optimizarea instalatiei se recomanda izolarea termica a zonei protejate", detaliaza Ana-Maria Iosefide. Temperatura exterioara la care aceste sisteme fac fata este influentata de puterea consumata si densitatea cablurilor pe metrul patrat.

Pentru conditiile din Romania, puterea instalata trebuie sa fie intre 220 si 250 de watti pe metru patrat, iar, cel putin in cazul acoperisurilor, consumul de energie electrica porneste de la 3 Kilowatti si poate ajunge la 6 Kilowatti pentru o cladire cu amprenta la sol de 120 de metri patrati.

"Automatizarea permite functionarea economica a sistemului, acesta fiind pornit doar atunci cand conditiile meteo impun utilizarea sa",
spune Gabriel Paun. intretinerea unui astfel de sistem este deosebit de simpla deoarece automatizarea ofera utilizatorului informatii legate de functionalitatea sa.

"Costurile in perioada postgarantie nu sunt semnificative atat timp cat defectiunile nu au fost provocate intentionat sau de fenomene meteo extreme ", garanteaza Paun.

Sase ore, timpul maxim de functionare

Instalatia de degivrare poate fi controlata cu ajutorul unui termostat digital bazat pe senzorii de temperatura si umiditate, care porneste la primii fulgi de zapada si nu permite depunerea zapezii sau de un termostat cu doi senzori de temperatura: unul de ambient si unul de sol. "In conditiile unei instalatii dimensionate si executate corect, in timpul unei ninsori de 24 de ore, perioada maxima de functionare a instalatiei este de sase ore pe zi", explica Iosefide.
17 februarie 2010, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.