Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 4 august 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Castigatori si perdanti in lupta cu zapada

Castigatori si perdanti in lupta cu zapada

In timp ce service-urile auto au de castigat de pe urma derdelusurilor stradale, asiguratorii au decontat nepasarea autoritatilor. O alta cauza a accidentelor este nepregatirea masinilor pentru anotimpul rece.

Iarna grea, autoritatile nepregatite si neatentia la volan au determinat asiguratorii sa-si intoarca pe dos buzunarele in timp ce service-urile auto sa isi frece mainile. Daunele totale sau partiale au facut ca jocul autoritatilor cu poleiul, gheata si zapada sa aduca pierderi mari in randul companiilor de asigurare, dar si castiguri pentru reparatori.

Totodata, asiguratorii se plang de faptul ca puterea de cumparare in randul romanilor a scazut, iar asiguarile de tip Casco nu mai sunt la mare cautare. Cele mai intalnite cauze pentru care au fost deschise dosare de despagubire sunt tamponarile, caderile de turturi, alunecarile de zapada de pe acoperisuri, dar si neatentia la volan a soferilor.

"Datorita conditiilor meteo a crescut numarul de dosare de despagubire cu 15-20%. Conducatorii auto nu se mai asigura in aceeasi masura, iar rata daunei este in crestere", ne-a spus Dan Ulei, directorul Allianz Tiriac. Acesta sustine ca numai in acesta iarna filiala din Focsani a fost nevoita sa "cheltuiasca" pentru reparatiile asiguratilor in jur de 100 de mii de euro.

De asemenea, o alta cauza a accidentelor este nepregatirea masinilor pentru anotimpul rece. "Motivele sunt multiple. De la conditiile de drum si pana la neechiparea masinilor corespunzator pentru iarna. Din cauza neimplicarii celor in drept sa mentina carosabilul practicabil am avut foarte multe ciocniri laterale datorita partiei inguste", ne-a spus si Ion Bercuci, directorul sucursalei Generali Asigurari, care estimeaza o crestere cu 20-25% a numarului de daune.

De cealalta parte, societatile de reparatii auto spun ca incasarile au crescut, insa nu considerabil. "Au fost mai multe accidente in acest an dar pentru faptul ca s-au mai deschis service-uri auto nu au venit toti la noi. Accidentele sunt de obicei frontale", ne-a declarat Iosif Cotnareanu, sef atelier caroserii la Sima Bayer.

De asemenea, reprezentantul service-ului Incoms Service este de parere ca vrincenii renunta din ce in ce mai mult la asigurarea de tip Casco. "Oamenii s-au lovit dar nu mai au Casco pentru ca s-a scumpit si banuiesc ca nu le mai repara. Majoritatea sunt tamponari, numarul nici nu a crescut, nici nu a scazut", ne-a declarat Ionut Birsan, consilier juridic Incoms.

In conditiile in care administratorul de drum nu este tras la raspundere pentru calitatea carosabilului, acesta ii imparte pe prestatorii de servicii auto in castigatori si perdanti.
17 februarie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.