Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Politia avertizeaza soferii asupra riscurilor pe timp de polei si ninsoare

Politia avertizeaza soferii asupra riscurilor pe timp de polei si ninsoare

Politia ieseana ii avertizeaza pe soferi sa conduca cu prudenta in aceste zile in care se anunta temperaturi foarte scazute si ninsori. Pentru prevenirea accidentelor rutiere si asigurarea unui climat de siguranta in trafic, Serviciul Rutier Iasi face urmatoarele recomandari tuturor participantilor la trafic:

- Daca este necesar sa conduceti pe vreme rea de iarna, planuiti inainte deplasarea si asigurati-va ca aveti suficient combustibil!

- Conduceti cu viteza redusa, indiferent daca starea drumul poate parea buna initial, ulterior pot aparea portiuni cu gheata sau zapada! Va reamintim ca limitele de viteza pentru circulatia pe timp de iarna sunt de 30 de km in localitati, respectiv de 50 de km pe ora in afara acestora.

- Schimbati pneurile de vara cu cele de iarna! Compozitia speciala a cauciucului pentru iarna asigura o mai buna aderenta si posibilitatea de a frana pe o distanta mai scurta!

- Inainte de plecare, indepartati zapada sau gheata de pe parbriz, luneta si oglinzile retrovizoare, iar in timpul mersului utilizati sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea parbrizului. Folositi totodata si sistemul de dezaburire al lunetei, astfel incat sa aveti vizibilitate maxima!

- Dotati-va masina cu lanturi antiderapante, lopata, racleta si sac cu nisip, cablul de tractare, vesta reflectorizanta, triunghi reflectorizant pentru semnalizarea avariilor si trusa medicala!

- NU FRANATI! Daca autovehicolul dumneavoastra incepe sa derapeze deplasarea masinii se poate corecta prin virarea volanului si reducerea vitezei prin utilizarea "franei de motor".

- Daca aveti ABS, trebuie sa stiti ca sistemul cere o distanta mai mare decat cea obisnuita pentru a opri masina. ABS-ul nu va opreste masina mai repede, ci mai sigur, dar, pe de alta parte, blocarea rotilor duce la pierderea din controlul asupra directiei de deplasare. Odata ce temperatura scade sub 7 grade Celsius, pneurile devin dure si isi pierd din aderenta. Pe un drum inzapezit, inghetat sau cu polei, coeficientul de aderenta tinde spre zero, iar sofatul ar trebui sa fie cat mai temperat, fara accelerari rapide sau frinari brutale.

- Pastrati-va calmul la volan! Panica nu va face decat sa va diminueze puterea de reactie si capacitatea creierului de a lua decizia cea mai buna pentru evitarea unui accident. 

- Pietoni, va recomandam sa manifestati o atentie sporita cand intentionati sa traversati partea carosabila, sa circulati numai pe trotuar, iar cand acesta lipseste, pe acostamentul din partea stanga a drumului pe sensul dumneavoastra de mers.
22 ianuarie 2010, Sursa: Ziarul de Iasi
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.