Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 18 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza hidrologica: octombrie, noiembrie si decembrie fara inundatii

Prognoza hidrologica: octombrie, noiembrie si decembrie fara inundatii

Conform estimarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) se pare ca debitele raurilor de pe teritoriul tarii nu vor depasi mediile multianuale lunare in octombrie, noiembrie si decembrie. Drept urmare acestea vor fi situate la 50-80 la suta din valorile de referinta.

Pentru luna octombrie, prognoza prevede ca, in regimul hidrologic, se va situa la valori sub mediile multianuale lunare. Raurile vor avea debite cuprinse intre 50 si 80 la suta din normalele multianuale lunare. Totodata sunt asteptate debitele mai mari pe unele rauri din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Bistrita, Bega, Timis sau Barzava, iar pe cursul superior si mijlociu al Siretului, pe Suceava, Moldova si pe Prut valorile de referinta ar putea fi depasite.

Luna noiembrie se anunta a fi o luna mai secetoasa decat octombrie. Astfel unele rauri vor avea debite reduse pana la 30-50 la suta din valorile medii multianuale lunare. Regimul hidrologic se va situa, in general, la valori cuprinse intre 50 si 80 la suta din mediile multianuale lunare. Sunt anuntate debite mai mari in privinta raurile Suceava, Moldova, Siretul superior si mijlociu si pe Prut si mai mici pe raurile din bazinele hidrografice Caras, Nera, Cerna, Oltul inferior, Vedea, Buzau, Putna, Ramnicu Sarat si pe cele din Dobrogea (30-50 la suta din mediile multianuale lunare).

Pentru luna decembrie situatia hidrologica va semana cu cea din noiembrie. Vom avea parte si de exceptii avand in vedere ca in a doua jumatate a lunii decembrie, este posibila aparitia formatiunilor de gheata pe rauri. Pentru acest fenomen sunt vizate in special bazinele superioare ale Bistritei, Muresului si Oltului, dar si unele rauri mici din centrul si nordul tarii.

In ceea ce priveste debitul Dunarii, pentru octombrie, noiembrie si decembrie, acesta  va fi mai mic decat media multianuala lunara.

Potrivit meteorologilor si hidrologilor, prognoza actuala, pentru o lunga durata, poate fi corectata prin estimarile de scurta durata care vor fi precedate, atunci cand situatia o va impune, de avertizari hidrologice.

10 octombrie 2008, Sursa: Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.