Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 4 august 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Ploile i-au lasat fara case

Ploile i-au lasat fara case

Precipitatiile abundente care au cazut la inceputul saptamanii au lasat mai multi conationali fara locuinte.

In urma intemperiilor, o femeie spaniola si-a pierdut viata, iar alte cateva persoane au reusit sa se salveze in ultima clipa.

Inundatiile care s-au abatut in aceasta saptamana asupra localitatii Coslada (n.r. - langa Madrid) au lasat in urma pagube imense: case distruse, mobila si electrocasnice luate de apa, documente pierdute sau masini avariate. Acesta este bilantul tragic al furiei apelor care a curmat viata unei femei si a ranit alte 7 persoane. Printre pagubiti se afla si romani.

George Olaroiu, 48 de ani, din Giurgiu, locuia impreuna cu sotia si cu alti sase romani intr-o curte cu doua corpuri de casa. Apa a distrus in totalitate peretii uneia dintre case, iar din cealalta, in care locuia el cu sotia, a luat toate bunurile.

Suit pe frigider

"In 10-15 minute s-a umplut totul de apa. Nu am vazut asa ceva in viata mea", spune ingrozit barbatul. Iesit afara cu sotia, George s-a intors sa-si ia actele. Cand a vrut sa iasa din casa, nu mai putea. Apa avea o adancime de 1,5 metri. "Am sarit pe geam. Pe sotie o lasasem pe o masa, si o ducea apa. Intrase in panica pentru ca nu stie sa inoate".

Un frigider a fost colacul de salvare pentru un roman ce locuia in casa alaturata. "Pe Marcel l-a impins apa cu tot cu frigider printr-un perete. S-a suit pe el si l-a dus pana in strada".

Toata mobila din casa, trei frigidere, aragazul, doua boilere, opt butelii si patru televizoare au fost imprastiate prin intreaga curte. in fata portii, doua autovehicule au fost "parcate" de apa, dupa un traseu de 200-300 de metri, pornit din susul strazii. Serviciile sociale le-au promis pagubitilor ca ii ajuta cu mobila si electrocasnice. Douazeci de persoane, printre care si romanii din casa distrusa, au fost cazate la un motel.

George are o firma de constructii si se va ocupa personal de renovarea celor doua case. "Intr-o luna si jumatate termin. Doua luni proprietarul nu imi ia bani, apoi imi reduce din chirie".  

3,6 milioane de euro despagubiri

Locuitorii din Coslada cred ca proportiile dezastrului  au fost amplificate de lucrarile necorespunzatoare de la autostrada M-45 din apropiere. "Au inlocuit tuburile de canalizare cu unele de dimensiune mai mica. Scurgerea nu a mai facut fata si apa a venit peste noi", au afirmat mai multi spanioli.  Serviciile sociale le-au promis celor afectati ca ii ajuta cu mobila si cu electrocasnice.

Douazeci de persoane, printre care si romanii din casele distruse, au fost cazate la un motel. Guvernul Comunitatii Madrid a alocat aproximativ 3,6 milioane de euro pentru despagubirea celor afectati din localitatile Coslada, San Fernando de Henares si Rivas-Rivasvaciamadrid.

26 septembrie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.