Marea Mediterana are o suprafata de 2.51 milioane km², o adancime medie de 1370m. Salinitatea este de aproximativ 38%.

Tarile situate pe coasta Mediteranei sunt: Spania, Franta, Italia, Croatia, Albania, Grecia si Turcia, Liban, Siria si Israel, Egipt, Libia, Tunisia, Algeria si Maroc.

Cele mai importante insule sunt: Cipru, Creta, Rodos, Sardinia, Corsica, Sicilia, Malta, Mallorca si Minorca.


Marea Marmara are o suprafata de 11,350 km², din care 182 km² sunt insule.

Salinitatea medie a apei este de 2,2%, putin mai mare decât cea a Marii Negre, dar numai doua treimi din cea a oceanelor. Pe fund salinitatea apei este mult mai ridicata apropiindu-se de cea a Marii Mediterane. Aceasta apa cu salinitatea ridicata nu se ridica insa la suprafata. Apa venita din raurile Granicus, Susurluk, Biga si Gonen reduce salinitatea marii. Se poate face baie in mare din iunie pana in septembrie.

Tari de coasta: Turcia, Grecia

Cele mai importante insule din Marea Marmara: Avsa, Insula Printilor, Imrali, Kalolimui, Kulali, Insula Marmara, Turkeli adasi.


Marea Egee
are o adancime maxima de 2.591 m si o suprafata de 180.000 km²,

Tari de coasta: Turcia, Grecia

 

Insulele Egee se impart in sapte grupuri: Insulele Tracice, Insulele Est-Egee,Sporadele de Nord, Cicladele, Insulele Saronic, Dodecadele, Creta.


Marea Japoniei este aproape izolata de ocean, asa ca mareele sunt de foarte mica amplitudine. Suprafata marii este de 978.000 km², cu o adancime medie de 1752 m.

Tari de coasta sunt Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud


Marea Caraibilor are o suprafata de 2.78 milioane km2. Adancimea medie este de 2491 m, iar salinitatea de aproximativ 36 %

Principlele insule: Cuba, Hispaniola (Haiti si Republica Dominicana), Jamaica, Puerto Rico.

Principalele porturi: Maracaibo (Venezuela), Cartagena (Columbia), Colon (Panama), Santigo de Cuba (Cuba).


Marea Caspica are o suprafata de 371000 km² si adîncimea maxima de 1 026 m.

Este situata la - 28 m fata de nivelul Oceanului Mondial.

Nivelul Marii Caspice si implicit suprafata sa sunt supuse unor frecvente fluctuatii. Astfel in 1980 avea 361 mii km², nivelul apelor sale fiind cu 29 m mai jos decat nivelul Oceanului Mondial.

Tarile de coasta sunt: Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran si Azerbaidjan.

Cele mai importante porturi sunt Astrahan, Mahacikala (Rusia), Baku, Lenkoran (Azerbaidjan), Aktau (Kazahstan), Resht (Iran), Krasnovodsk (Turkmenistan).