Medicii ne sfatuiesc sa ne punem la adapost umbros in zilele urmatoare. Temperaturile ridicate vor fi o provocare chiar si pentru cei sanatosi.

Organismul uman are mecanisme proprii de autoreglare termica, prin care gestioneaza cantitatea de caldura care "intra" sau "iese". Insa echilibrul termic poate fi usor perturbat in cazul in care conditiile de mediu sunt nefavorabile pe durate mari si in lipsa unor masuri externe de sustinere a proceselor de termoreglare.
 
"Temperatura este unul dintre parametrii cei mai constanti ai organismului, variind usor intre 36, 6 si 37,5 grade Celsius. in conditiile expunerii prelungite la temperaturi mai mari de 38 de grade Celsius, se produce transpiratia abundenta, ca parte a procesului de termoreglare si de evitare a supraincalzirii corpului, explica medicul de familie Calin Ciubotaru din Bucuresti. 

Hipertermia, o febra indusa din exterior

Daca mecanismele organice de reglare termica sunt depasite de situatie, apare hipertermia, un fenomen similar febrei. "In cazul caldurii excesive din mediul extern, daca termostatul intern, care este reglat la 36, 8 grade Celsius, de exemplu, nu face fata, apare fenomenul de hipertermie, adica de supraincalzire", spune medicul Calin Ciubotaru. Supraincalzirea este asociata cu deshidratarea si, ca urmare, pot aparea manifestari precum crampele si spasmele musculare, ametelile, tremorul, convulsiile. 

"Crampele calorice apar, in general, la cei care transpira excesiv si care fac munca fizica grea. Ele sunt anuntate de simptome precum senzatia acuta de sete si scaderea diurezei (a cantitatii de urina) si se pot manifesta sub forma unor crampe localizate sau a unor spasme musculare pe o suprafata mai mare a corpului, cu o durata de la cateva minute la cateva ore", spune medicul de medicina muncii Garofita Nicolae de la Centrul Medical Garomed din Bucuresti. Daca nu se iau masuri de protejare si de rehidratare cat mai repede, se poate ajunge la colaps (lesin) si chiar la deces.

"Colapsul caloric este ceva asemanator unei insolatii severe si se manifesta prin dureri abdominale, prin stari de greata, printr-o stare accentuata de slabiciune, pe fondul scaderii tensiunii arteriale. Persoana in cauza trebuie adapostita cat mai repede intr-un loc umbros si suficient ventilat si va primi solutii saline pentru rehidratare", precizeaza medicul Garofita Nicolae.

Varstnicii, copiii si alcoolicii, vulnerabili

Un alt potential risc in urma expunerii prelungite la temperaturi caniculare este socul termic, un fenomen ce apare pe fondul unor tulburari grave in procesele de termoreglare ale organismului.

"Ametelile, agitatia, convulsiile, tremorul exprima intrarea in starea de soc termic, care poate duce la coma si chiar la moarte subita. Copiii, varstnicii si alcoolicii sunt cei mai vulnerabili din acest punct de vedere, primii pe fondul deficientei mecanismelor de termoreglare, iar cei din urma din cauza deshidratarii provocate de consumul mare de alcool", atrage atentia medicul Garofita Nicolae. Pe fondul deshidratarii creste si vascozitatea sangelui, asociata cu formarea de cheaguri si, implicit, cu riscul de accidente vasculare usoare. 

"Creierul uman suporta pana la 42 de grade Celsius. Peste acest prag, apare suferinta neurologica." (Calin Ciubotaru - medic de familie).
 
Sursa: Adevarul