Pentru evitarea insolatiilor si a socului caloric trebuie evitata expunerea la soare mai ales in perioada dupa-amiezii. Pe canicula se pot consuma sucuri naturale din fructe si legume, ceaiuri reci si calde si apa minerala plata.

Indiferent daca sunteti sanatosi sau bolnavi, daca suferiti de una din bolile inimii sau va chinuie doar o spasmofilie rebela, in zilele de canicula nu trebuie sa iesiti afara in orele amiezii. Si aceasta deoarece exista riscul de a face insolatie sau de a suferi un soc caloric.

Chiar daca iubiti plaja, este bine sa va abtineti sa stati expusi la soare ore in sir si mai ales in timpul pranzului. La adapostul umbrei se pot consuma sucuri reci din fructe si legume, preparate proaspat, ceaiuri din fructe sau plante medicinale (menta, busuioc) reci si calde. Un alt inconvenient al cadurii este transpiratia abundenta. Un lucru bun, mai ales vara, este sa ne clatim dupa baie cu ceai negru.

In urma expunerii prelungita la rezele solare, mai ales in zilele de canicula, pot apare durerile de cap, ametelile, contractiile musculare, greata, apatia si congestia fetei. Toate acestea sunt semne ale insolatiei. Pentru a evita insolatia se pot purta haine deschise, ochelari de soare, capul sa fie acoperit. Batranii sa stea cuminti in casa. De asemenea trebuie evitat efortul de orice fel, pentru ca acesta slabeste si mai mult organismul.

Apa rece in cazul insolatiilor

In cazul unei insolatie sau a unui soc caloric bolnavul trebui imediat transportat la umbra, stropit cu apa si realizata o ventilatie cu un evantai improvizat. Pentru insolatii se folosesc imediat comprese reci pe cap si abdomen si comprese de apa cu otet pe ceafa. Se pot consuma bauturi reci cu putina sare de bucatarie sau ceai negru.

In cazul socului caloric se pot face impachetari reci sau cufundarea celui bolnav in apa rece. Nu trebuie uitate clismele cu apa rece, pungile cu gheata la ceafa si pe cap si masajul extremitatilor.

Si, nu in ultimul rand se pot bea sucuri naturale din fructe sau legume, ceaiuri din fructe sau plante medicinale au apa pentru hidratare. Este obligatoriu ca fiecare persoana sa consume minim doi litri de lichid pe zi.

Apa plata pe timp de canicula

Lesinul, deshidratarea acuta sau bolile cauzate de pierderea sarurilor din organism ii afecteaza si pe cei care nu au avut probleme de sanatate. Pe canicula se pierd cantitati mai mari de apa si oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu etc.) prin transpiratie. Acest lucru duce la deshidratarea organismului, care poate da peste cap intregul echilibru fiziologic. Semnele deshidratarii sunt senzatia de limba uscata, urina concentrata, puls slab, scaderea brusca a tensiunii si tulburari nervoase ca oboseala, ameteala si lesinul.

Cel mai bun remediu impotriva acestor neajunsuri exacerbate de caldura este apa plata sau cea de izvor. In caz ca nu aveti la dispozitie aceasta apa, atunci poate fi obtinuta din apa de robinet fiarta si racita in care se adauga putina sare de bucatarie.

Pe caldura fara alcool

Pe vreme caniculara, chiar si o cantitate mica de bautura alcoolizata poate sa provoace o pierdere o constiintei. De aceea mare este bine sa fie evitata orice bautura alcoolica. La o temperatura de peste 38 de grade, alcoolul poate cauza neplaceri mari, care nu pot compensa nici pe departe "satisfactiile" pe care el le ofera.

Sursa: Ziarul de Iasi